KØB PLUS!

Bjarnes læger vidste besked om doping

Tyler Hamilton fastslår, at lægerne på Team CSC kendte til brugen af doping på holdet. De var ikke aktive omkring bloddoping, men de hjalp med forbudte stoffer og med blodfortyndende saltvandsopløsning, når dopingkontrollanterne var på vej.

Bloddopingen var det vigtigste i forhold til at bruge præstationsfremmende midler, men det var ikke det eneste Hamilton brugte på Team CSC. Og igen var det med Bjarne Riis’ hjælp.

- I løbet af Tour de France tog alle kortison ulovligt. Vi havde alle sammen en recept fra lægerne, men det var ikke derfor, vi tog det. Man kunne altid finde på et eller andet med en albue eller et knæ. Kortison er præstationsfremmende, så vi tog små doser i løbet af Touren. Jeg kan huske, at Bjarne planlagde det, og fandt ud af hvilke dage, det ville være godt at tage det. Og det var på grund af det præstationsfremmende ved det, siger Hamilton og forklarer, at man ikke skulle tage kortison dagen før en bjergetape, da det i første omgang kunne gøre kroppen lidt sløv.

- Vi lavede strategiske planer om, hvornår vi skulle tage kortison. Det var bedre at gøre før en flad etape end før en bjergetape, siger Hamilton og lader forstå, at den del ikke kun gjaldt ham men hele holdet.

På Team CSC endte holdlægerne med at blive involveret i dopingens fødekæde. Når holdet om morgenen fik at vide, at de skulle dopingtestes og Hamilton vidste, at han havde en hæmatokritværdi over de tilladte 50, blev lægerne tilkaldt for at give saltsvandsdrop, som kunne få værdien til at falde.

I Hamiltons tilfælde skete det i hvert fald to gange, at Team CSCs læger hjalp Hamilton med akut at komme under den tilladte værdi inden en dopingprøve.

Så lægerne vidste, at du var dopet?

- Ja, holdlægerne vidste det. Ingen af CSC-lægerne gav mig nogensinde noget ulovligt, men de vidste, hvad vi lavede, når vi var hjemme.

En af lægerne dengang hed Joost de Maeseneer. Han har været med helt fra begyndelsen af det danske cykelhold, og han er i dag stadig en af holdets i alt tre læger.

- Han sagde ikke, at jeg skulle gøre sådan og sådan, men han vidste, hvad der skete. Jeg kan ikke sige, om det var sådan med alle ryttere på holdet, men han vidste, at jeg ikke var nogen engel. Det er helt sikkert, siger Hamilton, som påpeger, at når lægerne kunne se i hans data, at hans blodværdier kunne skifte drastisk, så vidste de godt, at det betød, han havde dopet sig.

Læs også: