KØB PLUS!

Armstrongs prøver var 'flammende positive'

Dopingjægeren Travis Tygart siger, at Lance Armstrong har afleveret seks EPO-positive prøver ved Tour de France i 1999.

Ifølge det amerikanske antidoping agentur USADA hjalp den internationale cykelunion UCI med at dope sig. Direktøren for USADA, Travis Tygart, stod i spidsen for det undersøgelsesteam, der til sidst fældede den amerikanske Tour-konge, og fortalte forleden i tv-programmet ”60 Minutes Sports” om en samtale, han i forbindelse med undersøgelsen havde haft med lederen af det schweiziske antidoping laboratorium i Lausanne, Martial Saugy.

- Han fortalte mig, at der blev taget en positiv EPO-test på Armstrong under Tour de Suisse i 2001. Han sagde også, at han var blevet kontaktet af UCI, der havde bedt ham forklare Lance Armstrong og Johan Bruyneel, hvordan EPO-testen fungerer. Saugy bekræftede over for mig, at han havde accepteret UCIs anmodning. Det er da helt uhørt og fuldstændig ukorrekt, at undervise en sportsmand i, hvordan man kan snyde en dopingkontrol, berettede Travis Tygart i interviewet.

I interviewet med ”60 Minutes Sports” hævdede Tygart endelig at de seks dopingprøver, som Armstrong afgav under Tour de France 1999, alle testede positive for EPO ved en senere test i 2005.

- Alle seks var flammende positive, sagde Tygart.

Han forklarede om arbejdet, at han oplevede, at mange af de tidligere Armstrong-holdkammerater følte, de levede i en kultur baseret på frygt, men også en kultur, hvor man var fælles om at holde på hemmeligheder. Således skrev George Hincapie angiveligt en sms til Armstrong under et spansk løb i 2000 og advarede om dopingkontrol.

- Armstrong trak sig ud af løbet, forklarede Tygart, der var skuffet over, at Armstrong ikke dukkede op til afhøringer og dermed bidrog til at kaste lys over sagen.

- For at være ærlig, så var det et af de absolutte lavpunkter i undersøgelsen.

Læs også: