KØB PLUS!

Armstrong risikerer ny retssag

Det amerikanske Justitsministerium overvejer at kaste sig ind i sagen mod Lance Armstrong

Det amerikanske retsmaskineri er støt i færd med at kværne Lance Armstrong-sagen igennem. Med alt, hvad dertil hører af krinkelkroge i form af ændringer til supermagtens forfatning, spidsfindige paragraffer og hærskarer af advokater med eksamenspapirer fra landets dyreste universiteter.

Seneste kapital i den sørgelige saga om den syvdobbelte Tour de France-vinder, der vandt sine sejre på meget andet end vand og brød, handler om, at endnu en myndighed er tæt på at kaste sig ind i kampen.

The Wall Street Journal, og flere andre, skriver nu, at det amerikanske Justitsministerium overvejer at starte en sag mod Lance Armstrong.

Helt konkret handler det om, at Justitsministeriet er meget tæt på at kaste sig ind i den såkaldte 'whistleblower-sag', som Floyd Landis har rejst mod Lance Armstrong.

I løbet af weekenden er en ny stak retsdokumenter nemlig blevet offentliggjort. Dokumenter der viser, at Armstrong tidligere er blevet stævnet i den selv samme sag, og at han tydeligvis, med god hjælp fra en stærk flok af advokater, har forsøgt at regulere informationsstrømmen i samme sag.

Her er en forklaring af 'whistleblower-sagen' på sin plads. Floyd Landis beskylder Armstrong for at have bedraget cykelholdets halvoffentlige sponsor, US Postal Service, fordi han tilsyneladende har benyttet sig af præstationsfremmende stoffer til at vinde sine sejre. Stik imod holdets kontrakt - dermed har han svindlet med offentlige midler, og en federal lov tillader borgere at sagsøge for svindel med netop det.

Det er det, Floyd Landis har gjort, og hvis det viser sig, at der er blevet svindlet for offentlige midler, er Landis som sagsøger berettiget til at modtage næsten en tredjedel, 30 procent, af det pågældende beløb. Efter som US Postal Services sponsorerede Armstrongs cykelhold med 30,6 mio. dollar, er det ikke småpenge, der er tale om.

Ifølge de nye dokumenter blev Armstrong stævnet af selvsamme US Postals hovedkontor i efteråret 2010. Han blev stævnet for at have brugt præstationsfremmende midler, trods et forbud mod netop det i kontrakten med holdet.

Armstrong reagerede indledningsvist ikke på stævningen, indtil en domstol i Washington D.C. lagde pres på. Sagen blev holdt bag lukkede døre i mere end et år - indtil døren blev åbnet fredag aften, og det juridiske slagsmål blev offentligt kendt.

De nye oplysninger gør, at de juridiske eksperter fra Justitsministeriet nu kraftigt overvejer, om de skal kaste sig ind i whistleblower-sagen på Floyd Landis' side. Med den tyngde det medfører, når en myndighed som justitsministeriet ruller sig ud.

Ræsonnementet synes at være, at når hovedsponsoren af egen drift sagsøger sin tidligere galionsfigur, må der være noget om snakken om svindel med offentlige midler.

Og det er altså derfor, at Armstrong risikerer at få endnu en sag på halsen, og står til at betale en pokkers masse penge tilbage. Omvendt kan Lance Armstrong hævde, at US Postal ikke kan klage, for han sørgede for uvurderlig publicity til postvæsenet i løbet af de år, han kørte med deres navn og logo på brystet.

Læs også: