KØB PLUS!

- Armstrong fik Sarkozy til at fyre mig

Den kendte franske doping-bekæmper Pierre Bordry anklager Lance Armstrong for at have fået den daværende franske præsident Nicolas Sarkozy til at fyre ham.

Den tidligere chef for det franske anti doping-agentur AFLD Pierre Bordry er kendt som en kontroversiel herre med sine meningers mod. Han har tidligere forklaret, at han i 2010 forlod sin post som AFLD-chef, fordi han savnede politisk opbakning i kampen mod doping.

Nu går han skridtet videre og siger direkte, at det var den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy, der sørgede for at skubbe ham ud af anti doping-agenturet. Og det skal oven i købet være sket på opfordring af Lance Armstrong, der for nylig blev frakendt samtlige sine syv Tour-sejre på grund af doping. En anklage, der både rammer cykelsporten og det politiske establishment i Frankrig.

- Armstrong sagde det selv til mig. Han pralede over for mig med, at han havde krævet mit hoved på et fad af præsidenten. Jeg bad efterfølgende om et dementi fra Elysee-palæet (præsidentens embedsbolig, red.), men jeg fik ikke noget svar, siger Bordry i et interview med det franske ugemagasin Le Nouvel Observateur.

Mens han var chef for AFLD, var Bordry kendt som en skarp Armstrong-kritiker, der forsøgte at finde beviser for, at amerikaneren tidligere havde afleveret positive doping-prøver.

Da Bordry forlod posten, triumferede Armstrong på Twitter:

- Au revoir, Pierre, lød den muntre hilsen fra den engang så beundrede amerikanske Tourminator.

Nicolas Sarkozy, der tidligere i år mistede præsidentposten til socialisten Francois Hollande, er kendt som en stor beundrer af Lance Armstrong. Han har således taget imod den amerikanske cykelrytter flere gange i Elysee-palæet. Ved et af besøgene medbragte Armstrong også en helt speciel gave til præsidenten: en cykel med præsidentens navn i lakken.

Sarkozy gav udtryk for sin uforbeholdne beundring af Armstrong i forbindelse med amerikanerens comeback i 2009:

- Efter min mening var Lances smukkeste Tour. Det var ikke en af hans syv sejre, men tredjepladsen var et smukt comeback, sagde Sarkozy dengang.

Læs også: