KØB PLUS!

Armstrong-boss styrede UCI-chefs konto

Overhovedet for US Postal styrede både cykelholdet og tidligere UCI-præsidents økonomi. 'Det stinker,' siger USADA-chef, Travis Tygart.

Når Lance Armstrong i nat sætter sig i stolen hos Oprah er forventningen, at han ikke alene vil udlevere sig selv, men også nogle af cykelsportens vigtigste ansigter. Den internationale cykelunion (UCI) har længe været under anklage for at dække over Lance Armstrongs omfattende dopingmisbrug, og meldinger fra amerikanske medier går på, at Armstrong vil trække den tidligere UCI-præsident Hein Verbruggen med ned i faldet.

Hein Verbruggen var præsident for cykelunionen fra 1991 til 2005, og var således præsident, da Lance Armstrong styrede Tour de France med hård hånd. Torsdag lægger The Wall Street Journal yderligere til den i forvejen belastede Verbruggen. Den amerikanske avis kan afsløre, at Hein Verbruggens privatøkonomi blev styret af samme personer, som styrede Lance Armstrongs cykelhold, US Postal.

I forvejen er det velkendt, at Hein Verbruggen på vegne af UCI modtog en donation fra Lance Armstrong, men at hans privatøkonomi blev styret af samme investeringsbank som cykelholdet er ny viden. Manden i spidsen for økonomien var finansmanden Thomas Weisel. Han sørgede via investeringsbanken for, at cykelholdet US Postal aldrig manglede penge, og samtidig havde han Hein Verbruggen som kunde fra 2001-2004. Oplysningerne bliver bragt frem i dagens lys af den nuværende BMC-chef, Jim Ochowich. Det var nemlig Jim Ochowich, som tog Hein Verbruggen med over til Thomas Weisel Partners, da Ochowich blev en del af investeringsbanken i 2001. Året efter blev Ochowich ansat som præsident i USA Cycling.

Sammenfaldet er særdeles uheldigt, mener chefen for det amerikanske dopingagentur (USADA), Travis Tygart.

- At sportens overhoved, som er ansvarlig for at håndhæve anti-dopingreglerne, laver forretning med ejeren af holdet, som vandt Tour de France syv gange ved at bryde reglerne - det stinker. Specielt nu, hvor det er er blevet blotlagt, hvad der skete, dengang han (Verbruggen) var chef, siger Tygart til The Wall Street Journal.

Verbruggen har tidligere benægtet, at oplysningerne er sande, men nu ønsker han ikke længere at udtale sig.

- Det begynder at blive latterligt, siger Verbruggen, da han bliver spurgt til sin konto hos Thomas Weisel Partners.

Ochowich vil ikke udtale sig om, hvor mange penge, der stod på Verbruggens konto. Den nuværende BMC-chef mener ikke, at der var noget lurvet ved, at UCI-præsidenten var kunde i investeringsbanken, og han tilføjer, at Thomas Weisel ikke havde direkte adgang til Verbruggens konto.