KØB PLUS!

Aftalt spil kan give Riis World Tour-licens

UCI går nu ind i sagen om, hvorvidt Vinokourov i 2010 betalte Kolobnev for at lade ham vinde Liège-Bastogne-Liège

Er beviserne stærke nok, vil UCI muligvis genoverveje holdenes World Tour-licenser på baggrund af dårlig etik

Det kom forleden frem, at det i Italien undersøges, om den nu pensionerede OL-guldvinder, Alexandre Vinokourov, i 2010 betalte Alexandr Kolobnev for at vinde det års Liège-Bastogne-Liège.

De to ryttere var kommet af sted sammen i det, der blev det afgørende udbrud, og spørgsmålet er altså, om resultatet blev 'fixet' allerede inden spurten mellem de to.

Viser det sig at være rigtigt, at Vinokourov efterfølgende overførte 150.000 euro til Kolobnev, og at dette blev aftalt før afgørelsen, kan det få konsekvenser for de to hold, rytterne kørte kørte på i 2010, henholdsvis Astana og Katusha.

- Hvis de er skyldige, vil vi genoverveje Astanas og Katushas World Tour-licenser, udtaler UCI præsident Pat McQuaid.

Det kan i sidste ende vise sig at være en åbning for Bjarne Riis og Team Saxo Bank/Tinkoff, som stadig ikke har deres World Tour-licens på plads for næste sæson. Hvis man vælger at tage licensen Astana eller Katusha, er der mulighed for, at man i stedet giver den til Riis, hvis vel at mærke mener, at det danske hold lever op til de etiske forpligtelser for World Tour-holdene.

Den Internationale Cykelunion meddeler desuden, at man vil iværksætte en undersøgelse af forløbet, på baggrund af det nye materiale, efterforskerne i Padua har indhentet og fremlagt. Enrico Carpani, der er talsmand for UCI, udtaler, at man allerede sidste år var i gang med at se på sagen, da den dukkede op i det schweiziske magasin L'Illustre, men der var dengang for få beviser.

- Med de oplysninger, som Magistraten i Padova har overdraget os nu, vil vi undersøge sagen, lyder det fra Enrico Carpani, der samtidig oplyser, at man vil invitere Vinokourov og Kolobnev til UCIs hovedkvarter i Aigle, Schweiz, for at forklare sig.

Når sagen nu kan få betydning for de to World Tour-hold, trods det at hændelsen fandt sted for flere år siden, så skyldes det, at begge sagens to hovedpersoner fortsat er involverede på holdene. Vinokourov skal næste år fungere som team manager hos Astana, mens Kolobnev er stadig på kontrakt som rytter hos Katusha.

UCI er som følge af sagen om Lance Armstrong under stort pres for tiden og af samme årsag sandsynligvis interesserede i at udvise en anderledes konsekvens. Det er derfor det sidste af de fire kriterier, der vurderes ud fra, når World Tour licenserne fordeles - sportsligt niveau, økonomi, administration samt etik - som er interessant i denne sammenhæng.

I forvejen er Vinokourov et kontroversielt valg som team manager, da han sent i sin karriere idømtes en toårig karantæne for bloddoping. Det var da denne var overstået, at han sejrede i den belgiske forårsklassiker.

feltet.dk

Læs også: