KØB PLUS!

Ærlig Fuglsang: Påvirket af Bruyneel

Den danske rytter er skuffet over sit hold og føler sig påvirket af den dårlige stemning

Først røg Giro d’Italia i vasken, siden gled Tour de France-deltagelsen samme vej, og onsdag kulminerede en frygtelig sæson med, at Jakob Fuglsang blev udelukket fra at køre World Tour-løb af Team Radioshack.

- Det har ikke været den sjoveste tid, konstaterer Jakob Fuglsang, da sporten.dk møder ham til interview i hans hjemby, Silkeborg.

Årsagen til den triste stemning er til at få øje på. En skade ødelagde Fuglsangs drøm om en topplacering i Giro d’Italia, og siden blev han højst overraskende droppet til Tour de France. Og så brød helvede løs, da Fuglsang udtrykte sin skuffelse over at blive vraget til Touren af den ledende sportsdirektør, Johan Bruyneel.

- Lige nu har jeg ikke det bedste forhold til Bruyneel. Inden jeg havde et møde med ham om Tour de France under Schweiz Rundt, havde jeg stort set ikke snakket med ham i løbet af året. Antallet af minutter, jeg havde talt med ham, kunne tælles på én hånd. Jeg havde ikke meget med ham at gøre. Han er ikke den første, der bliver inviteret til min næste fødselsdag, fortæller Fuglsang og tilføjer et smil til sidste sætning.

Allerede kort inde i sæsonen fornemmede Fuglsang, at meget var anderledes på det nye fusionshold. Væk var det gode sammenhold fra Team Leopard-Trek-tiden, og ind kom i stedet for Johan Bruyneels hårde og gammeldags tilgang til træning og mandskabsbehandling.

Da forårssæsonen gik i gang, udeblev resultaterne, og de interne stridigheder begyndte at nå pressen. Johan Bruyneel lod til at have svært ved at styre Andy og Fränk Schleck, og den interne kommunikation var tæt på ikke-eksisterende. Den ene dårlige historie efterfulgte den anden i pressen, og Bruyneel kritiserede blandt andet hele holdet, som han mente havde svigtet over en bred kam - Fabian Cancellara undtaget.

- Det gav mere og mere uro på holdet, eftersom resultaterne ikke kom. Det var noget, vi snakkede om til aftensmaden, og historierne i pressen gjorde det ikke bedre.

- Jeg ved, at det har påvirket nogle ryttere mere end andre. Jeg kan ikke sige mig fri for, at det påvirker mig, når jeg sidder på cyklen.

Jakob Fuglsang gik ellers ind til sæsonen med fornyet optimisme, da først fusionen mellem Team Leopard-Trek og Team Radioshack var på plads. Johan Bruyneel havde stillet Fuglsang en kaptajn-rolle i Giro d’Italia i udsigt, og den tillid glædede danskeren sig til at leve op til.

Men tilliden er dalet betydeligt fra begge sider. At blive vraget til Tour de France markerede et skelsættende punkt. Fuglsang var oprindeligt med på det foreløbige bruttohold af 15 mand, som skulle skæres ned til ni. Her regnede Fuglsang med at være med, men i stedet kom Chris Horner ind på holdet, selvom han end ikke var en del af bruttoholdet. Selv ikke Fuglsangs gode forberedelse med en sejr i Luxembourg Rundt og en fornuftig indsats i Schweiz Rundt ændrede på noget.

- Jeg tror på, at beslutningen er blevet taget før Schweiz Rundt. Johan fortalte os og pressen, at Tour-holdet ville blive sat efter, hvordan vi havde kørt i Schweiz Rundt og Dauphine Libere. Horner skulle ikke med til Tour de France, fordi han ikke havde kørt Schweiz Rundt, og det havde jeg trods alt kørt, og jeg havde kørt godt, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg er sorteret fra, og Horner er med. Jeg tror, Bruyneel har taget beslutningen tidligere.

Jakob Fuglsang har sammen med de øvrige Tour-ryttere på Team Radioshack været i Frankrig i forberedelserne for at se på årets ruter, og alle meldinger på holdet tydede på, at han skulle med til Tour de France. Danskeren endte også med at droppe Giro d’Italia, da både Bruyneel og Fuglsang i fællesskab blev enige om, at det ville være bedre, at han blev hundrede procent klar til Tour de France.

Under det sjældne møde mellem Fuglsang og Bruyneel under Schweiz Rundt, fornemmede Fuglsang, at han var en del af Tour-holdet.

- Vi snakkede om situationen på holdet, om næste år, og om hvad mulighederne kunne være til Touren. Men ikke at han på nogen måde gav indtryk af, at der ikke blev plads til mig.

Danskerens form er tæt på at være helt i top lige nu, og derfor mener han, at kunne have gjort en god figur på årets Tour de France-rute, fremfor f.eks, Chris Horner, som ikke har kørt løb.

- Hvis man skulle stille med det stærkest mulige hold, så synes jeg, at jeg burde have været en del af det. Men det er nu engang Johans beslutning, og det må jeg acceptere, siger Fuglsang, som i stedet for må se Chris Horner og Andreas Klöden være Team Radioshacks bedste bud i klassementet.

- Jeg tror, jeg kunne gøre det lige så godt som Horner og Klöden, men det finder vi aldrig ud af.

Læs også: