Bjarne Riis har ikke noget at frygte fra Anti Doping Danmark - foreløbig

Selv om Tyler Hamilton påstår, at Bjarne Riis kendte alt til bloddopingen, og endda mødtes med dopinglægen Eufemiano Fuentes, har holdejeren ikke noget at frygte fra Anti Doping Danmark (ADD) foreløbig.

For det første skal der mere end udsagn i en bog til at starte en sag, og for det andet er de påståede forbrydelser for gamle i forhold til en forældelsesfrist på otte år.

Sådan lyder det fra ADD-direktøren.

- De ting vi hører er sagt til medier og beskrevet i en bog. Det er personlige meninger, som ikke kan bruges til bevis for noget som helst. Samtidig er det, der bliver beskrevet på Team CSC, forældet i forhold til reglerne, siger Lone Hansen om Tyler Hamiltons beskrivelser, der fandt sted i 2002 og 2003.

Søndag aften sagde Danmarks Cykle Unions (DCU) formand Tom Lund ellers, at Bjarne Riis var færdig, hvis det viste sig, at han igen havde løjet.

- Man kan få tilgivelse én gang, det er han et levende bevis på. Men han har ingen fremtid i sporten, hvis det viser sig, at han kender Eufemiano Fuentes og er fortsat (med dopingen) efter 2007, sagde Tom Lund til DR's program Deadline.

Lone Hansen bekræfter, at det er Anti Doping Danmark, der i givet fald skal starte sagen, hvis holdejeren skal udelukkes fra cykelsporten. Det samme skete for Johan Bruyneel, der står til at blive udelukket af sporten for livstid. Den sag blev startet af de amerikanske dopingmyndigheder, USADA.

- Vi skal føre et materiale, der er kompromitterende nok. Det kan ikke bare være en påstand. Der skal være noget, der holder i retten, forklarer Lone Hansen.

USADA-sagen er baseret på vidneudsagn fra en lang række ryttere. Den vej er endnu for usikker at betræde, forklarer ADD-direktøren.

- Vi er stadig på usikker grund med den her slags sager. Der er ikke skabt et grundlag, fordi den ikke blev bragt til efterprøvning, som det ville være sket, hvis Armstrong bad om høring, så vidner skulle krydsforhøres og på den måde afprøve, om vidneudsagnene var holdbare. Den er heller ikke efterprøvet i sportsretten CAS, som UCI eller WADA havde mulighed for, hvis de havde ønsket det.

USADA-sagen vil formentlig heller aldrig danne præcedens, fordi det nu er for sent at bringe den til tops i sportsdomstolen, forklarer Lone Hansen.

- Det er muligt, at vi bliver nødt til at vente på, at en ny sag baseret på vidneudsagn skaber præcedens, før vi selv kan gå den vej. Jeg er nødt til at svare usikkert på dette, fordi der endnu er mange dele, der ikke er prøvet, forklarer direktøren.

Ifølge Lone Hansen har ADD endnu ikke økonomien eller maskineriet til at lave en lignende sag.

- Men det skal ikke forhindre os i at gå i gang. Det er ikke økonomien, der er det afgørende. Men vi skal have klarhed over hvilke regler og retningslinjer, der kan trækkes ind, siger ADD-direktør Lone Hansen.