Nu er der kun én ting at gøre: Folde hænderne og bede til, at der sker et mirakel. Så trist lyder beskeden fra en af Anders Tesgaards nære venner.

Den kvæstede ekstremcykelrytter befinder sig nu på Regionshospitalet Silkeborg, hvor han ligger i koma, men trækker vejret ved egen kraft.

»Det, vi kan gøre nu, er at vente og håbe. Jeg ville gerne komme med noget positivt, men der er ikke noget at fortælle,« siger Michael Pedersen, nær ven af Anders Tesgaard og bror til ‘mirakel-triatleten’ Camilla Pedersen, der kom tilbage til livet efter en livstruende hovedskade.

Den 25. juni blev Anders Tesgaard kørt ned bagfra under ekstremcykelløbet Race Across America. Ved ulykken fik han blandt andet kraniebrud og læsioner i hjernen. Efter fire dage i kunstig koma havde eksperterne på hospitalet i West Virginia kontrol over trykket i hans hjerne.

Siden da har Anders Tes­gaard befundet sig i naturlig koma - kroppens egen dvale-tilstand. Eksperterne på hospitalet i Silkeborg bevæger hans led og sørger for, at han stadig har mobilitet i kroppen. Håbet er, at øvelserne kan aktivere noget i kraniets centralnervesystem. Indtil videre forgæves. Michael Pedersen fortæller, at hans nære ven bare ‘ligger helt stille med lukkede øjne’.

»Han er blevet scannet og målt med elektroder for at se, om der er reaktioner at spore. Uden resultat. Lægen sagde til mig, at der ikke er nogen positive nyheder på Anders’ konto lige nu. Det var ikke opløftende at høre,« siger Michael Pedersen om de brutale fakta.

Den såkaldte ‘Glasgow komaskala’ anvendes til at bedømme og beskrive bevidsthedsniveauet hos personer med skader på hjernen. Ifølge den er mulighederne for, at Anders Tesgaard vågner op til et normalt liv, ikke store.

»Det sagde de også om min søster i sin tid. Sådan kom det som bekendt ikke til at gå. Men det står desværre lidt værre til med Anders,« siger Michael Pedersen.

Familie spiller musik

Anders Tesgaards far, bror og venner kan ikke gøre andet nu end at tro på miraklet, fortæller han. Det samme mirakel, der for knap to år siden bragte Camilla Pedersen tilbage til livet. Siden har hun vundet både VM og EM i triatlon.

Når familie og venner - blandt andre Camilla Pedersen - er på besøg, sørger de for at spille velkendt musik, fortælle ‘røverhistorier’ og røre hans arme og hænder. Alt sammen for at stimulere hjernen.

»Som lægen sagde til os: Vi har set folk, der vågner fra koma efter et år og kommer tilbage til livet. Det er de små ting, vi hænger vores håb på nu,« siger Michael Pedersen.

Anders Tesgaard er 41 år gammel og arbejder til daglig som gymnasielærer i Esbjerg. Han har to gange tidligere gennemført det 4.800 km lange cykelløb Race Across America. Da han blev kørt ned, lå han på en respektindgydende tredjeplads.