Det er behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtigt, skriver regeringen i sin 2025-plan.

Regeringen mener, at et rentefrit SU-lån skal udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten. Det fremgår af udspil til 2025-plan.

»Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vore nordiske nabolande. Samtidig er SU-systemet under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte.«

»Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtigt mod pres udefra og justere SU'en og i stedet bruge nogle af de mange penge aktivt til at styrke vores uddannelser, fremgår det af regeringens udspil.«

Ifølge regeringens plan skal SU-stipendier og rentefrit SU-lån derfor hver udgøre halvdelen af det samlede beløb, som de studerende får til rådighed af staten.

»Omlægningen betyder, at vi fortsat giver danske studerende forhold, så økonomien ikke bremser dem fra at studere. De færdiguddannede, der bliver i Danmark og arbejder, skal have et særligt beskæftigelsesfradrag i de første år, så de får lettere ved at betale deres SU-lån tilbage,« hedder det i regeringens 2025-plan ifølge DR.

SU-omlægningen skal have virkning for dem, der starter på en uddannelse fra medio 2019.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) redegøre for regerings planer på SU-området på et pressemøde klokken 16.15 tirsdag.

/ritzau/