Den syriske krigsflygtning Muhannad troede ikke sine egne øjne, da han forleden var ved at gøre det klædeskab rent, som han netop havde anskaffet til sin nye, lille lejlighed.

Efter ni måneder i Tyskland havde han fået godkendt sin asylansøgning og var netop gået i gang med at indrette den lejlighed på 30 kvadratmeter, som han havde fået tildelt i byen Minden i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.

Den 25-årige krigsflygtning fra Syrien viser her, hvor han fandt millionformuen gemt i et skab i den lejlighed, som han netop havde fået.
Den 25-årige krigsflygtning fra Syrien viser her, hvor han fandt millionformuen gemt i et skab i den lejlighed, som han netop havde fået. Foto: Tysk politi
Vis mere

Da han ville rengøre det brugte klædeskab, som han var kommet billigt til via en hjælpeorganisation, studsede han over, at der på undersiden af en af træhylderne var skruet en træplade på.

Han opdagede, at der tilsyneladende lå gemt noget papir mellem træpladerne, og da han løsnede skruerne, stod han pludselig med en glemt millionskat i hænderne: 50.000 euro i funklende nye sedler samt fem bankbøger med et indestående på tilsammen 100.000 euro. Værdi i dansk valuta: godt 1,1 mio kr.

»Pengesedlerne var alle nye 500-euro-sedler. Jeg troede først, at det var falske penge,« har den 25-årige kommunikationstekniker forklaret ifølge den tyske avis Bild.

Den gemte skat bestod af 50.000 euro i kontanter og bankbøger med 100.000 euro.
Den gemte skat bestod af 50.000 euro i kontanter og bankbøger med 100.000 euro. Foto: Tysk politi
Vis mere

På nettet undersøgte han, hvordan ægte sedler så ud, og da han var overbevist om, at der var tale om rigtige penge, kom han både sedlerne og de fem bankbøger i en pose og gik hen til det lokale indvandringskontor.

Ikke et sekund overvejede han at beholde pengene selv - det ville være i strid med hans religion, forklarer han:

»Jeg er muslim. Disse penge kunne jeg ikke selv behold. Det forbyder min tro.

Pengesedlerne og bankbøgerne var gemt i et hemmeligt skjul mellem undersiden af en hylde og en påskruet plade.
Pengesedlerne og bankbøgerne var gemt i et hemmeligt skjul mellem undersiden af en hylde og en påskruet plade.
Vis mere

Han fik i sin tid hjælp af sin familie til at flygte fra krigsrædslerne i hjembyen Homs, der siden 2012 har været skueplads for omfattende massakrer og bombeangreb.

Over en million af byens indbyggere er enten døde eller flygtet fra ruinerne - heriblandt Muhannad. Han fik hjælp af sin familie til at flygte til Tyskland via Tyrkiet og Grækenland, men hans to småbrødre er stadig fanget i krigshelvedet.

Alligevel var han ikke i tvivl om, at han skulle aflevere den fundne formue til myndighederne i Tyskland.

»Allah ville aldrig tillade, at man finansierede sine egne interesser for andres penge,« forklarer han.

Hans ærlighed får også ros af det lokale politi:

»Denne mand fortjener den største anerkendelse og respekt,« siger polititalsmand Ralf Steinmeyer ifølge Bild.

»Det sker af og til, at der bliver indleveret mindre pengebeløb. Men et så stort beløb som det her, er bestemt usædvanligt,« tilføjer polititalsmanden.

Ordensmagten er nu gået i gang med at finde ud af, hvem de mange penge og bankbøgerne retteligt har tilhørt. Og den ærlige finder kan se frem til en findeløn på tre procent af værdien - godt 33.000 kr.

Findelønnen vil ifølge Bild muligvis blive fratrukket i det beløb, som Muhannad får udbetalt fra det offentlige i Tyskland.