En bøde i million-klassen for udsendelse af ulovlig spam truer nu teleselskabet Debitel.
Forbrugerombudsmandens jurister har netop sat sidste punktum i anklageskriftet i en sag, hvor Debitel bliver tiltalt for at have udsendt 52.000 e-mail og sms-beskeder i strid med markedsføringsloven.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hos Forbrugerombudsmanden vil jurist Jane Frederikke Land ikke oplyse det præcise krav, men hun siger, at målet er en bøde af »betydelig størrelse«. Bøden skal ifølge juristen understrege, at det ikke kan betale sig at bombardere forbrugerne med reklamer, som de ikke har bedt om at modtage.

Der er dog ingen tvivl om, at Forbrugerombudsmandens udgangspunkt vil være, at retten skal følge den linje, som blev lagt med en dom fra januar, hvor prisen pr. udsendt spam-enhed blev sat til 100 kroner.

Følger retten den linje, skal Debitel have det store checkhæfte frem. Bøden runder umiddelbart fem millioner kroner og vil dermed være rekordstor. Sø- og Handelsretten fastslog dog i januar, at der kan gives rabat i sager, hvor spam-mængden er af betragtelig størrelse.

Forbrugerombudsmanden har da også tidligere lagt op til, at Debitel kunne slippe for det retslige opgør ved at forlige sagen og betale en bøde på en million kroner.

Den løsning har underdirektør i Debitel Henrik Larsen imidlertid kun hovedrysten til overs for.

»Sagen er blæst op og kravet fuldstændig ude af proportioner. Var vi blevet mødt med et krav om at betale 100.000 kroner, ville vi overveje et forlig. For selvfølgelig kan det slide på vores image at have sådan en sag kørende,« siger Henrik Larsen.

Ulovlige telefaxer
Han tilføjer, at Debitel-sagen alene bygger på 13 konkrete klager. At kunderne selv havde givet deres mail-adresser til teleselskabet. Og at reglerne om udsendelse af uopfordrede e-mail er lempet, siden Debitel i 2003 bombarderede kunderne med beskeder.

»Havde vi gjort det samme i dag, ville det være lovligt,« siger Henrik Larsen.

I januar blev Ringsted-firmaet Aircom Erhverv idømt den hidtil største bøde i en sag om spam-reklamer. Der skulle gang i salget af mobiltelefoner, og imellem 7.650 og 15.300 ulovlige telefaxer til mindre virksomheder blev sendt af sted. Det kostede Aircom Erhverv en bøde på 400.000 kroner.

hec@bt.dk