Flere af de udenlandske gidsler, der siden onsdag morgen har været holdt som gidsler på gasanlægget i Algeriet, er undsluppet, oplyser en lokal TV-station ifølge Reuters.

Ifølge TV-stationen Ennahar drejer det sig om 15 udenlandske gidsler, mens den norske TV-kanal NRK oplyser, at 17 udlændinge er undsluppet. Det er uklart, om de undslupne gidsler er en del af den gruppe på 30 algeriske arbejdere, som tidligere på dagen hævdedes at have undsluppet den islamistiske gruppe, som står bag gidseltagningen.

Det algeriske nyhedsbureau APS melder at flere af de undslupne gidsler, som det er lykkes at komme væk fra området, er blevet fragtet væk i helikoptere fra den algeriske hær.

Gruppen, som står bag angrebet, har tidligere truet med, at de vil dræbe de vestlige gidsler, hvis de algeriske sikkerhedsstyrker forsøger at frigive dem.

Den arabiske tv-kanal al-Jazeera har været i telefonisk kontakt med nogle af gidslerne, der netop nu bliver holdt fanget på et naturgasanlæg i Algeriet.

Et gidsel, der talte med irsk accent, oplyser til Al Jazeera, at flere af gidslerne er såret af skud, der blev affyret af den algeriske hær, der lige nu har omringet anlægget, hvor den militante gruppe 'Katibag Moulathamine' holder et større antal udlændinge - angiveligt 41 - til fange. Det oplyser Al Jazeeras medarbejder Paul Brennan skriver på Twitter. Al Jazeera interviewede også et britisk og et japansk gidsel.

Gidslet, der talte med irsk accent, fortalte desuden til den arabiske tv-kanal al-Jazeera, at gidslerne bliver behandlet godt, og at de får lov til at ringe til deres respektive ambassader. Det er uvist, om gidslerne har talt under tvang.

Udover de omkring 41 udlændinge, så holdes op mod 150 algeriske arbejdere også til fange i en anden bygning. Sky News skriver nu, at det algeriske nyhedsbureau APS melder, at 30 algeriske arbejdere fra naturgasanlægget er sluppet fri.

Kort før kl. 12 dansk tid oplyste det franske nyhedsbureau AFP, at yderligere 15 udenlandske gidsler er blevet løsladt. Det er ifølge VG og Dagbladet uklart, om der er nordmænd blandt de frigivne gidsler.



Tv-kanalen Al Jazeera melder også, at de har talt med en af ​​gidseltagerne, der har gentaget gruppens krav om at 100 islamister, der i dag sidder fængslet i Algeriet, skal frigives. Hvis de bliver løsladt, er gruppen parate til at løslade gidslerne på naturgasanlægget.

Algeriets indenrigsminister, Daho Ould Kablia, fastslår dog, at det ikke kan komme på tale, da man ikke forhandler med terrorister.

De tilfangetagne gidsler kommer fra mellem ni og 10 vestlige lande, oplyser nyhedsbureauet ANI. Irland, USA, Storbritannien, Japan og Norge har bekræftet, at en eller flere af deres statsborgere er involveret. Blandt andet drejer det sig om 17 ansatte fra det norske olieselskab Statoil. Det skriver Vg.no.

Flere af familierne til de norske Statoil-medarbejdere har ifølge nyhedsbureauet NTB tilbragt natten sammen i et center på Kokstad uden for Bergen.

- Det har været familier her i aften, og vi forventer , at der kommer flere i dag, siger chef for Statoil, Sissel Rinde til Vg.no.

Oprørerne begrunder aktionen med Frankrigs militæroffensiv i Mali, som blev indledt fredag.