En undersøgelse fra Skat har afsløret fejl i 40 procent af selvangivelserne. Danskerne forsøger at trække barberblade, sæbe og dvd-film fra i skat.

Der er nærmest ingen grænser for, hvad danskerne forsøger at trække fra i skat. Det viser en gennemgang af 1.000 selvangivelser, som Skat har foretaget, skriver Politiken.Skat fandt fejl i 40 procent af selvangivelserne, hvor skatteborgerne har forsøgt at give dem selv uberettigede fradrag til en værdi af 20 millioner kroner eller omkring 50.000 kroner per sag.

Skat er derfor gået i gang med at tjekke yderligere 2.000 selvangivelser, hvor de forventer at finde uberettigede fradrag på op mod 100 millioner kroner alene i årsopgørelserne fra 2011.

Skat kalder mængden af fejl foruroligende. For mange dansker har ingen anelse, om hvad man kan trække fra i skat.

»Folk ser måbende på os, når vi prøver at gøre dem klart, at man altså ikke kan få fradrag for sine barberblade. Så siger de: »Jamen, jeg kan da ikke tage ubarberet på arbejde«. Der må vi så bare sige, nej, det er ikke sådan reglerne fungerer, den personlige hygiejne må du selv klare«, siger Jens Buch, projektleder på Skats fradragskontroller til avisen.

Det er især under »øvrige lønmodtagerudgifter« at kreativiteten blomstrer. Her gives der fradrag for indkøb, som er nødvendige for ens arbejde som for eksempel en brandhæmmende arbejdsdragt til en skorstensfejer.

Skat har ifølge Politiken fundet tilfælde, hvor skatteborgere har forsøgt at trække udgifter til tandbørster, barberblade, sæbe, vatpinde, ’Matador’ på dvd og medlemskab af jazzklubben fra.

»Vi har jo skabt et skattemæssigt tast-selv-system, der har gjort skattebetalingen nem og enkel for borgerne. Men der er selvfølgelig en risiko for, at folk med mindre reelle hensigter kan forsøge at tilegne sig nogle penge ved selv at sidde derhjemme og designe forkerte eller falske fradrag på computeren«, siger Jens Buch.

I tilfælde af snyd kan Skat tildele karantæne fra tast-selv-systemet, låse felter i selvangivelsen og i sidste ende tildele bøder for snyd.