Lægemiddelstyrelsen bør begrænse gravides brug af stoffet paracetamol, der findes i de fleste almindelige hovedpinepiller, mener en dansk forsker.

En ny undersøgelse foretaget af en gruppe danske, tyske og franske forskere viser, at det smertestillende stof paracetamol - der blandt andet findes i hovedpinepiller som Pinex og Panodil - kan reducere dannelsen af æg i æggestokkene med op til 50 procent.

Det skriver Politiken.

Undersøgelsen, der er foretaget med mus og offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences, kan ikke uden videre overføres på mennesker. Men alligevel er der tale om en foruroligende opdagelsen, fortæller adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet til avisen:

»Paracetamol ser ud til at være endnu farligere for fostre, end vi hidtil har vidst. Og for at være på den sikre side bør Lægemiddelstyrelsen efter min opfattelse hurtigst muligt gøre noget for at begrænse gravides brug af smertestillende håndkøbsmidler med paracetamol«.

Forsøget gik ud på at give drægtige hunmus paracetamol den dosis paracetamol i et forhold, der svarede til dosis, gravide kvinde må indtage ifølge Lægemiddelstyrelsen - det vil sige 4.000 milligram pr. døgn.

Og det skabte problemer for musene:

»Vi kunne se, at paracetamol hæmmede celledelingen i æggestokkene hos de hunmusefostre, der havde været udsat for stoffet. Af indlysende etiske årsager kan man ikke udføre denne type forsøg på gravide kvinder, men når vi mener, at hovedtendensen fra museforsøgene med stor sandsynlighed også må antages at kunne være gældende for mennesker, skyldes det blandt andet størrelsen af den daglige dosis paracetamol, forsøgsmusene fik«, forklarer David Møbjerg Kristensen til Politiken.

Han tilføjer, at man normalt giver forsøgsdyr en dosis, der er 10 til 100 gange større end den, man ville anvende til mennesker. Når der så er tale om en dosis svarende til den, kvinder ifølge Lægemiddelstyrelsen må tage, er der altså grund til at være på vagt.

I 2010 viste en undersøgelse, at paracetamol taget under graviditeten kunne risikere at føre til, at drengebørn fødes med misdannede kønsorganer. Og i 2014 pegede en anden undersøgelse på, at hvis en gravid spiste blot få hovedpinepiller havde hendes ufødte barn forhøjet risiko blive født med ADHD.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til Politiken, at den 'følger sikkerheden ved paracetamol nøje' og lover at forholde sig til studiet, når det er publiceret.