Danmarks Statistik har lavet en oversigt over de mest brugte efternavne i det danske kongerige.

Og per 1. januar 2018 er de mest populære efternavne - måske ikke så underligt - efternavne, som ender på -sen. Knap halvdelen af den danske befolkning har sådan et efternavn. Den kommune med flest danskere, der har efternavne, som slutter på -sen, er Læsø Kommune. Her er andelen 65 procent. I den anden ende af skalaen finder vi Ishøj Kommune, som har en andel på 30 procent.

Det mest benyttede efternavn er således Nielsen. Det er der 249.088 personer, der hedder. Det næste efternavn på listen er Jensen, som 247.723 hedder og på en tredjeplads er Hansen med 208.069.

Danmarks Statistik har også kigget på efternavne, der ikke ender på -sen. Og her er Møller topscoreren - dog er der kun 29.866 personer, som hedder det. Herefter følger Lund (17.278) og Holm (15.987).

Selvom efternavne, der ender på -sen, dominerer i telefonbogen, så er andelen af personer med netop denne slags efternavn faldet 15 procentpoint i de seneste 25 år fra 62 procentpoint til 47 procentpoint. Danmarks Statistik skriver, at det kan skyldes en øget andel indvandrere og efterkommere i Danmark. Derudover er det kommet en ændring af navneloven i 2006, hvor det er blevet lettere at skifte navn.

Lektor i navneforskning ved Københavns Universitet, Birgit Eggert, fortæller, at dee udover en øget andel indvandrere og efterkommere også kan være en anden faktor bag den dalende andel sen-navne i Danmark.

»Når folk stifter familie, er det legalt at skifte navn. Det er en tradition, at kvinder har skiftet efternavn, og med ligestilling har mænd også gjort det,« siger Birgit Eggert og fortsætter:

»Det er ikke noget, vi har en stor undersøgelse af, men mit indtryk er, at folk ser på de navne, de har til rådighed fra deres forældre, bedsteforældre osv. og vælger ud fra det. Navne er meget nært knyttet til ens identitet, og hvis man ikke synes, navnet overhovedet fortæller noget om en selv og måske fortæller det modsatte, så er det i dag nemt at lave om.«

Ud fra det synspunkt giver det også mening, hvorfor sen-navnene er faldet i popularitet i den danske befolkning.

»Der er et eller andet ved de hyppige sen-navne, som man ikke tilegner så meget værdi. Hedder man for eksempel Jens Skov Nielsen. Så kalder man sig måske bare for Jens Skov. Det der ’Nielsen’ kan være ligegyldigt, fordi der er så mange, som hedder det.«

Listen er lavet ud fra CPR-registret og omfatter kun personer, der er bosat i Danmark 1. januar.

Her kan du se et kort, som Danmarks Statistik har lavet.
Her kan du se et kort, som Danmarks Statistik har lavet.
Vis mere