Julemanden og rensdyrene har kidnappet julen, så det reelt ikke længere giver nogen mening at bruge ordet »jul«.

Kristne trossamfund af enhver slags bør se i øjnene, at slaget om julen er tabt, så vinterens højtid ikke længere har nogen hellig betydning. Ligesom det også er sket med påsken.

Sådan lyder budskabet fra den irske, katolske præst Desmond O´Donnel ifølge avisenThe Guardian. Han understreger dog, at han fortsat under ikke-troende at fejre julen, selv om begrebet er blevet udvandet og kommercialiseret:

»Jeg vil ikke tage noget væk fra nogen, men bare få troende til at forstå, at julen ikke har noget med nisser og rensdyr at gøre,« siger præsten.

Hans udmelding kommer efter, at højreorienterede aktivister har opfordret til boykot af  de knap 2.000 forretninger i Storbritanniens største bageri-kæde »Greggs«, fordi selskabet for nylig i en omstridt reklame udskiftede Jesusbarnet med en nybagt pølserulle i et julekalender-tableau med de tre vise mænd. Efterfølgende har firmaet beklaget, hvis reklamen har krænket nogen.

»Min religiøse oplevelse af sand jul, er ligesom for så mange andre, meget dyb og ægte - ligesom luften jeg indånder. Men også ikke-troende fortjener og har brug for deres fest. Det er en væsentlig, menneskelig dynamik, og vi har alle brug for det i livets barskhed, " lyder det fra den irske præst, der midt i alvoren dog også er fortaler for, at man skal have lov til at nyde livet med et glas vin.

»Kristne skal også have lov til at gå ud at spise og nyde et glas vin, en kommercialisering er aldrig godt. Heller ikke i denne sammenhæng. Det eneste jeg vil, er at redde julens ægthed ved at opgive ordet »jul« og erstatte det med et nyt ord,« siger præsten - uden dog at komme med et forslag til erstatningen for »jul«.