Hvert år dukker der mennesker op på skadestuer med genstande i endetarmen, der ikke burde være der.

Det kan være grøntsager, flasker eller dildoer, der sidder så langt oppe i tarmen, at bedøvelse og efterfølgende operation er eneste udvej. Det fik den svenske kirurg, Martin Nordberg, og hans kolleger på Södersjukhuset i Stockholm til at undersøge, hvordan de situationer kan undgås.

- Fænomenet er noget, som alle kirurger kommer til at opleve i deres arbejdsliv. Samtidig er det ikke særlig godt belyst, og vores undersøgelse er den næststørste på området nogensinde, siger Martin Nordberg til det svenske lægetidsskrift, Dagens Medicin.

I undersøgelsen kom de frem til, at der i en syv-årig periode fra 2009 til 2016 havde været 73 patienter bragt ind på sygehuset med fremmedlegemer i endetarmen.

I 39 procent af tilfældende var der tale om penis- attrapper, der også er kendt som dildoer, mens der i de resterende tilfælde var tale om forskellige genstande som eksempelvis stearinlys, grøntsager og flasker.

Ifølge lægerne var der i næsten alle tilfælde tale om et forsøg på seksuel nydelse, der var gået galt, ved at genstanden var blevet skubbet så langt op, at den kom i berøring med tyktarmen. Og selvom det i sig selv kan lyde lidt smertefuldt, så kan det i en del af tilfældende også blive farligt, hvis genstanden skal opereres ud kirurgisk.

- Der er altid en risiko forbundet med at blive opereret i tyk- og endetarmen. Vi har desværre ingen informationer om, hvordan det efterfølgende gik for patienterne, om de eksempelvis har fået varige mén, siger Martin Nordberg til Dagens Medicin og peger på en simpel metode, så den enkelt undgår at ende med uønskede ting i tarmen.

En sikkerhedssnor.

Det vil ifølge lægerne alene i det sydlige Stockholm kunne forhindre 2.7 indlæggelser og 4.4 plejedage årligt, og selvom tricket er simpelt, så vil han ikke kræve, at der bliver sat advarsler på de dildoer, man køber.

- Folk har trods alt et personligt ansvar, siger han.