To gange har danskerne ved folkeafstemninger stemt 'nej' til at blive en del af EU's økonomiske og monetære union, euroen. Men trods den folkelige modstand kan Danmark blive tvunget til at opgive kronen og erstatte den med euroen inden 2025, oplyser den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung. EUs kommissær med ansvar for eurosamarbejdet afviser historien.

Den tyske avis bringer den opsigtsvækkende historie efter at have fået adgang til notater fra et ellers fortroligt møde afholdt i Strasbourg i forrige uge. Det sker selvom deltagerne ifølge avisen udtrykkeligt var blevet bedt om ikke at tage notater eller på anden måde registrere indholdet af mødet, hvor blandt andre EUs finanskommissær Pierre Moscovici, EU-kommissær med ansvar for eurosamarbejdet Valdis Dombrovskis og en række EU-parlamentsmedlemmer skulle have deltaget.

Og det der angiveligt blev diskuteret på mødet var intet mindre end en bombe under de danske EU-forbehold - og en fast skattebetaling direkte til EU, fortæller det normalt velorienterede og seriøse medie.

EU-kommissionen planlægger ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung, at alle 27 medlemslande skal have indført euroen inden 2025. Og ikke nok med det: Magtfulde kræfter i EU vil også have indført et decideret eurobudget, som blandt andet vil medføre fast skattebetaling fra alle EU-landene. Pengene skal bruges til fælles investeringer i eurolandene. Om det er planen, at skatterne skal betales direkte af EU-borgerne, fremgår ikke.

EU-kommissær med ansvar for eurosamarbejdet Valdis Dombrovskis kalder imidlertid Frankfurter Allgemeine Zeitungs historie om indførelse af euroen i alle medlemslande inden 2025 for en 'misforståelse'.

»Der er opstået en vis forvirring. Det, vi diskuterer i det kommende reflektionspapir, er fuldbyrdelsen af den økonomiske og monetære union. Det betyder ikke, at EUs medlemslande skal gå med i euroen. Der findes ingen specifik tidsgrænse, men vi opfordrer naturligvis alle medlemslande til at gøre de nødvendige forberedelser,« siger EU-kommissær med ansvar for eurosamarbejdet Valdis Dombrovskis ifølge Europakommissionens svenske site.

Det hemmelige møde var angiveligt en forløber til et møde om euroens fremtid, som EU-kommissionen afholder den 31. maj. Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung ønsker Kommissionen også, at EU-parlamentet fremover skal have kontrol over den fælles valuta, i modsætning til i dag, hvor den magt ligger hos eurolandenes finansministre. Målsætningen skulle ifølge det tyske medie være at skabe mere 'demokratisk kontrol' i eurozonen.

EU-landene som i dag står udenfor euroen er Danmark, Sverige, Polen, Tjekkiet, Bulgarien, Ungarn og Rumænien.