De har vurderet den psykiske tilstand hos voldtægtsforbrydere, gangstere og andre psykopater.

Nu kommer nogle af de førende psykiatere i USA med foruroligende nyt om den frie verdens leder: Donald Trump.

Det skriver Independent.

Og man skal stoppe læsningen nu, hvis ikke man vil ligge søvnløs i nat: Helbredstilstanden hos USA’s 45. præsident er helt gal, mener de.

Det er en række psykiatere fra det respekterede Yale University, der har undersøgt Donald Trumps psyke ned til mindste detalje.

Overordnet vurderer de, at han lider af en ’farlig mental sygdom’, der gør ham ude af stand til at lede USA.

På en konference torsdag på Yale’s School of Medicine løftede de sløret for undersøgelsen.

»Vi har et etisk ansvar om at advare befolkningen om Donald Trumps farlige, mentale helbred,« fortalte psykiater, Dr. John Gartner på konferencen.

Donald Trump brugte efter sin tiltrædelse mange kræfter på at fortælle offentligheden, at der var mange flere tilskuere til hans ceremoni, end hvad medierne havde meldt ud. Men når en præsident bruger sin tid på sådanne ting, tændes advarselslamperne hos en psykiater.

»Foruden at være en løgner og narcissist, er han paranoid, vildledende og har storhedsvanvid. Hvis Donald Trump virkelig mener at have haft det største publikum til sin indtrædelsesceremoni, er det en vrangforestilling,« lød det fra Dr. John Gartner.

James Gillingan, psykiater og professor fra New York, bakker John Gartner op. Han har arbejdet med mordere og voldtægtsforbrydere og kan genkende en psykisk uligevægtig person fra lang afstand.

»Man behøver ikke at være ekspert eller have 50 års erfaring som psykiater for at vide, hvor farlig denne mand er,« forklarede James Gillingan.

Tidligere på året startede Dr. Gartner og en række andre psykiatriske eksperter en underskriftsindsamling i håb om at få Trump fjernet fra præsidentposten. Indtil videre har 41.000 skrevet under på erklæringen om at stemple Donald Trump som uegnet til at varetage rollen som præsident.

Eksperterne håber nu, at den amerikanske forfatnings paragraf 25 kan få den excentriske tidligere byggematador væk fra kommandoen over USA’s atomvåben. Paragraffen går ud på, at en præsident kan blive fjernet, hvis han vurderes til at være ’ude af stand til at varetage sin magts beføjelser og pligter’.

Richard Nixon er det seneste eksempel på en amerikansk præsident, der er blevet fjernet fra sin post før tid. Han måtte træde til side i forbindelse med Watergate-skandalen, hvor han selv var indblandet. Nixon var præsident i årene 1969-74.