Regeringen sætter ind mod vanrøgt af hunde efter flere skrækkelige sager.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder Fødevarestyrelsen opruste indsatsen mod hundevanrøgt. Samtidig indføres en smiley-ordning, der skal gøre det tryggere for forbrugerne at købe hund.

Det var et hjertesskærende syn, der mødte en dyrlæge fra Dyrenes Beskyttelse, da hun en forårsdag i Maj besøgte en hundekennel i Hyllinge. 91 hunde af racen cocker spaniels, rottweiler, labrador og bichon gik rundt i deres afføring uden adgang til vand og foder. Mange af hundene var afmagrede, havde betændelsestilstande og dårlige tænder.  Flere måtte aflives. Selvom sagen snart er to år gammel, har den endnu ikke været for retten.

I begyndensen af februar var den gal igen. 46 hunde fjernet fra to adresser i Gjerlev mellem Randers og Hadsund. På den ene adresse blev der fundet en pose med mindst 16 døde hvalpe.

For at komme sagerne om hundevanrøgt til livs, bebuder fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu to tiltag, der skal vanrøgten til livs. Efter forslag fra Dansk Folkeparti beder han Fødevarestyrelsen indføre smileyordning til hundekenneler, som den der i forvejen findes for restauranter og fødevarevirksomheder. Derudover vil Esben Lunde Larsen bede Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold om at opruste indsatsen mod lyssky hundeopdrættere.

»Når man som jeg er vokset op md hund, så ved man, at man skal behandle dyr ordentligt. Det er noget forbandet svineri, når man ikke behandler dyr ordentligt , og derfor har vi indført to nye tiltag, der skal komme det til livs,« siger Esben Lunde Larsen til BT.

Se også: Så nuttet, at den hitter igen: Hundehvalp våger over baby, men bliver selv lidt træt

Det er fint, men følger der penge med?
»Ja, vi har valgt at finansiere denne indsats, fordi vi ikke vil acceptere, at det her foregår i Danmark.«

Men der vil jo altid være hundehandlere, der kryber under radaren og sælger deres hunde privat. Hvordan vil I finde dem?

»Vi kan ikke love, at der ikke vil være slette mennesker derude, som ikke vil dyrene det godt. Men det er der vi håber på, at borgerne vil være hjælpsomme og henvende sig om de steder, hvor hunde går for lud og koldt vand. Der er få danskere som acceptere denne form for behandling af dyr. Som borger skal man reagere på den slags svineri, og ringe til Fødevarestyrelsen.«

Se også: Videoen der automatisk får dig til at smile: Her går hund tur med ejer

Sagen fra Hyllinge er snart to år gammel, og den har stadig ikke været for retten. Hvad nytter det med de nye tiltag, hvis retsystemet ikke priorioterer sagerne?
»Det er svært for mig, at udtale mig om den konkrete sag, der ligger ved domstolene. Det jeg er optaget af er, at komme det her til livs, og jeg håber også at vi får sendt et signal, som gør at det stopper.«

Det har ikke været muligt for BT at få oplyst, hvor mange penge der er afsat til de to nye tiltag.

Gode råd, når du køber hund:

1. Besøg hvalpen på kennelen, så du ved, hvordan den er vokset op.

2. Bed om at se moderen. Det skal altid være muligt at se moderen, og hvis det ikke er muligt at se faren, så bed om at se billeder af ham.

3. Hvalpen bør have tillid til mennesker. Den skal helst ikke være sky og bange.

4. Chip og papirer skal være i orden. Alle hunde skal være id-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er otte år gamle. Chippen er ikke synlig, men aflæses med en scanner. Chipnummeret fremgår af registreringstesten fra Dansk Hunderegister. Sørg for at tjekke, at der er overenstemmelse mellem chipnummeret på alle relevante papirer.

5. Tjek at hvalpen er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge.