Både sødede og kunstigt sødede drikkevarer forhøjer risikoen for at få diabetes.

Det slår en undersøgelse fra det svenske Karolinska Institut fast ifølge Telegraph.

Forskerne fra instituttet har undersøgt 2.800 voksne. Og undersøgelsens konklusion er, at de personer, som har indtaget mindst to gange 200 ml kunstigt sødede eller sukkerholdige drikke om dagen, er 2,4 gange så modtagelige for at blive ramt af type 2 diabetes, som dem der holder sig fri af den slags drikkevarer.

Det betyder også, at bare halvanden dåsesodavand (på 330 ml stykket) om dagen er nok til, at du forøger din risiko for at få sygdommen. Undersøgelsen er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Endocrinology, og den konkluderede også, at risikoen for at få sukkersyge var den sammme, ligegyldigt om man indtog sukkerholdige eller kunstigt sødede drikkevarer.

Ifølge forskerne påvirker de kunstigt sødede drikkevarer nemlig folks appetit. Det betyder, at folk spiser mere mad - både sødt og salt, end de måske normalt ville have gjort. Forskerne fra instituttet mener også, at forbrugere af sodvand generelt lever et mere usundt liv end andre, og det har man forsøgt at korrigere for. Det bliver dog ikke nævnt, hvordan de tager hensyn til det i forhold til deres endelige konklusioner.

Der er tale om et såkaldt 'retrospektivt studie'. De 2.800 deltagere i undersøgelsen har således skullet gengive over for forskerne, hvad de har indtaget af drikkevarer i den undersøgte periode.