Danske svømmestjerner overvejer fremtiden. Dansk Svømmeunion har sat en deadline.

Når champagnepropperne springer nytårsaften, markerer det ikke bare et nyt år.

Samtidig indledes en ny æra i den danske svømmeverden med canadiske Dean Boles som cheflandstræner og hollandske Martin Truijens som ansvarlig for det nationale træningscenter (NTC), der står for træningen af blandt andre Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og OL-guldvinder Pernille Blume. Spørgsmålet er nu, hvilke svømmere der er med, og hvem der er ude.

Da OL sluttede sidst i august efter fire års intens forberedelse, var det med armene i vejret og medaljer om halsen på de danske OL-piger, men det blev også startskuddet til tanker om en svømmefremtid, der kan blive uden dem, som har gjort Danmark til en svømmenation i verdensklasse i det seneste årti. Lotte Friis (28 år), Jeanette Ottesen (28 år) og Rikke Møller Pedersen (27 år) har tidligere givet udtryk for, at karrieren lakker mod enden, og med OL overstået er det tid til en konklusion. Dansk Svømmeunion har sat en deadline for, om svømmerne fremover skal være en del af det ambitiøse trænings-setup på NTC.

»Det med at stoppe er ikke nogen let beslutning, hvis det er det, det ender ud med. Fordi det er så stor en del af identiteten. Derfor giver vi dem også tid til at overveje, hvad de vil frem til 1. januar, hvor Martin (Truijens, red.) begynder. Der skal vi vide 100 procent, hvem der er på NTC og går all in i forhold til de kommende betydningsfulde mesterskaber,« siger sportschef i Dansk Svømmeunion, Lars Green Bach.

22-årige Pernille Blume bør være et sikkert kort for fremtiden i betragtning af både alder og succesen i Rio, mens den rutinerede trio virker mere usikker. Lotte Friis er for nylig flyttet hjem til Danmark efter fire års udlandsophold og har givet udtryk for at tage EM i København i december 2017 med, inden karrieren slutter. Jeanette Ottesen konkurrerer i øjeblikket ved World Cup, mens Rikke Møller Pedersen for tiden prioriterer skole og træning med sin klub, Holbæk Svømmeklub.

Vil de medaljevante piger fremover være en del af træningsmiljøet i Bellahøj, kræver det dog fuldt fokus og engagement. Ikke nødvendigvis helt frem mod OL i Tokyo 2020, men som minimum frem mod verdensmesterskabet i Budapest i juli 2017.

»Man kan jo ikke binde folk i fire år ud i fremtiden. I denne sæson handler det om at se frem mod VM på langbane næste sommer. Det er det, man skal kunne se sig selv ind i og lægge sig i selen til,« siger Lars Green Bach.

BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Lotte Friis, Rikke Møller Pedersen og Jeanette Ottesen. Lotte Friis er på ferie i udlandet, mens Rikke Møller Pedersen træner med sin klub i Spanien, og da BT tirsdag fangede Jeanette Ottesen, var hun på vej i lufthavnen til et nyt World Cup-stævne uden lyst til at tale om fremtiden. Måske fordi at den fortsat ikke er helt på plads. Et alternativ er at fortsætte karrieren uden om NTC, der fremover bliver med en ny hollandsk træner med nye idéer. Sportschef Lars Green Bach kalder det naturligt, at svømmernetøver med at melde ud.

»Der er ikke noget unaturligt i, at man lige tager en timeout efter et langt intensivt forløb og lige overvejer, hvad man skal med sit liv. Der er jo trods alt andet i livet end svømning, og det skal de også have med i deres overvejelser. Derfor har vi givet dem efteråret og tilbudt dem at trække på assistance, i det omfang de føler behov for i forhold til Team Danmark og i forhold til, hvad de skal videre frem. Vi er sikre på, at det nok skal lande på en måde, så de står tilbage med gode muligheder, uanset hvilken fremtid de vælger.«