Spørgsmål: Hej Chris, min mand og jeg har en søn på 14 år, som med jævne mellemrum klager over og udstråler træthed ud over det normale. Han fejler ikke noget, men vi har svært ved at få ham overbevist om, at lidt mere søvn ville hjælpe. Har du nogle gode råd eller andet, som måske kan hjælpe os med at overbevise ham? Venlig hilsen og god sommer Jan og Anne-Katrine

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Det er ved at være et stykke tid siden, at jeg har kigget på resultater omkring børn og unges sovevaner, men efter lidt research faldt jeg over denne undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Her viser resultaterne fra Skolebørnsundersøgelsen fra 2014, at mere end tre ud af fire elever i alderen 11-15 år er trætte om morgenen, når de skal i skole. Det svarer til omkring 78 procent og er desuden en fordobling siden 1988, hvor det ”kun” var 31 procent. Det er både tankevækkende og skræmmende på en og samme tid.

Der er flere problemer forbundet med denne stigning i søvnunderskud blandt børn og unge:

  • Den akutte effekt: Vi kender det alle sammen. Vi har sovet for lidt og med det samme falder humøret, lunten bliver kortere, evnen til at kommunikere konstruktivt med sig selv og andre falder og kvaliteten af dagen bliver bare lavere. Sådan er det også med børn og unge. Men måske værst af alt så påvirker søvnunderskud evnen til at lære nyt samt lagre den nye viden, som de modtager hver dag i skolen. Så søvnunderskud skal tages seriøst. Meget seriøst.
  • På den lange bane: I dag ved vi, at for lidt søvn er relateret til en lang række livsstilsrelaterede sygdomme herunder blandt andet type 2 diabetes, hjertekarsygdomme og stress. Det er svært at sige om søvnunderskuddet fører til livsstilssygdomme eller om det er omvendt, men faktum er, at søvn ligesom kost, stressbalance og motion er afgørende vigtigt, hvis vi gerne vil være have det godt og fungere godt i flest mulige år.

Så hvad skal I som forældre gøre for at hjælpe jeres søn bedst muligt på vej? Jeg har ikke børn, så det er selvfølgelig letkøbt at give råd på dette område, men jeg forsøger alligevel. For børn men også voksne er det kunstigt lys fra TV, tablets og smartphones, som holder os vågne, når vi egentlig burde sove.

Hvis det ikke allerede er tilfældet, så ville jeg forbyde al elektronik efter kl. 19.30 på jeres søns værelse. Og lav evt. også et regelsæt som gælder for din mand og dig, så I går forrest som gode rollemodeller. Køb eksempelvis old school vækkeure til ham og jer, så ingen af jer er afhængige af telefoner i soveværelset.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at han vil synes I er de mest oldnordiske forældre på hele planeten og al begyndelse er svær, men med tiden vil han vænne sig til, at det faktisk er helt normalt at sove uden at kunne lade sig underholde af Facebook, hvis man vågner midt om natten og at det han har praktiseret ”so far” ikke er helt så normalt, som han måske tror. Og han vil vågne mere frisk og udhvilet end længe. Det er en bonus i sig selv, når man har mærket på egen krop hvordan det egentlig føles at være udhvilet.

Jeg håber, at det gav jer svar. God sommer retur.

Stay strong, stay graceful!

PS. Som jeg sagde i programmet ”Chris på Skolebænken”, så kan man ikke være ”badass”, hvis man er træt hele tiden.