Spørgsmål: Hej Chris, først vil jeg gerne sige tak , for din altid inspirerende måde at være på til de foredrag, du holder. Har sammen med min familie været til dine foredrag et par gange.

Jeg har fået inspiration til at tænke anderledes og har for 12 dage siden besluttet at tage kampen op med min sukker trang. Hold nu op, det holder hårdt - ikke fordi min krop kræver det - er mæt nok og har egentlig også rimelig godt styr på mit blodsukker. MEN VANEN: Her holder det virkelig hårdt – sukkervanen - og her har særligt lakridser været en så stor del af mit liv i snart 25 år, at den vane er der. Den er meget meget svær at tackle.

Jeg har nu i 12 dage - heller ikke drukket Cola Light, for jeg læste, at dette bare giver min hjerne trang til sukker - er det rigtigt? Jeg har heller ikke spist nogen form for sukkerfri lakridser - mest for at tvinge mig helt ud af vanen med lakridser. Hvad tænker du - er det for hårdt at holde helt op med alt (kold tyrker) eller skal jeg måske ty til sukkerfri lakridser? Det positive er, at jeg drikker mere vand og syntes jeg kan se det på min hud. Ps. det skal siges, at det gør heller ikke noget hvis jeg taber mig :-) De kærligste hilsner Christina

Chris MacDonald: Tusind tak for de positive ord. Det betyder meget for mig og tak for dine spørgsmål. I den videnskabelige verden er man i gang med at undersøge om kunstige sødestoffer påvirker vores indtag af sukker, men der tegner sig ikke et helt præcist billede endnu. Som du skriver, så har man i nogle studier (på rotter) fundet, at kunstige sødestoffer måske øger trangen til sukker. Nogle hypoteser går på, at det signal i hjernen, som regulerer dopamin – som er en del af hjernens belønningssystem – kun genkender ”the real deal” (sukker). Det betyder, at kunstige sødestoffer ikke stimulerer hjernens belønningssystem og kan efterlade personen med en fortsat lyst til at søge sukkeret. Som sagt er denne hypotese ikke endeligt bekræftet, men det lader altså til, at i nogle tilfælde kan kunstige sødestoffer øge trangen til sukker. I andre dyreforsøg har man også vist, at når rotterne er sultne, så foretrækker de almindelig sukker frem for kunstige sødestoffer selvom forskerne havde gjort det kunstige sødestof ekstra sødt.

Så hvad betyder det for dig? Jeg tror, at det er meget individuelt om en kold tyrker er vejen frem. Nogle mennesker kan godt håndtere at holde en lille dør åben, mens andre slet ikke kan styre det og derfor er nødt til at gå efter en nul tolerance. Og vaner (og sukker) er pokkers stærke! Mit råd til dig er at afsætte en periode, hvor du holder dig fra alt sukker og kunstige sødestoffer. Få nulstillet dit system og derfra kan du så begynde at finde en mere naturlig balance. Jeg synes generelt, at man skal begrænse sit indtag af både sukker og kunstige sødestoffer til et minimum, så det kommer til at kræve en klar strategi for din side, når du reintroducerer dette i din hverdag. For den naturlige balance bliver ikke skabt uden aktiv indgriben og bevidsthed fra din side. Forsøg dig eventuelt med mere ”rene” lakrids kilder i form af urtete med lakrids eller rå lakrids i små mængder.

Jeg ønsker dig god vind med at styre dine vaner og ændre dem med tiden.

Stay strong, stay graceful!