SPØRGSMÅL: Hej Chris, tak for det arbejde du gør for, at vi får øjnene op for, hvor vigtig motion er for krop og psyke. Jeg har i de sidste 5 år dyrket racer- og mountainbikecykling på motionistniveau. For 3 år siden fik jeg en blodprop i hjernen (nok pga. dårlig livsstil/stress/for lidt søvn/for lidt motion), som blev behandlet effektivt, og jeg har stort set ingen mén efter blodproppen. Jeg indtager dagligt blodtrykssænkende, blodfortyndende samt kolesterolsænkende medicin. Blodtryk, kolesteroltal, blodsukker, vægt m.v. viser fine værdier.

Jeg bliver snart 60 år, men håber på mange år endnu som motionist, men jeg er blevet bekymret for, om jeg i virkeligheden reducerer risikoen for en ny blodprop ved min træning, eller om jeg øger risikoen. Jeg kører mtb offroad 30 km én gang ugentligt og racer 50 km én gang ugentligt. Det er korte distancer, men i meget kuperet og skiftende terræn, og pulsmåleren viser i gennemsnit puls på 145 og højeste måling på 185. Hvilepuls 54.

Jeg har spurgt min læge, som blot siger, at jeg må prøve mig frem og mærke, hvad jeg kan klare, men det kan jeg ikke bruge til noget. Jeg vil nødig opgive motionen og alt det positive den giver mig, og jeg vil gerne blive ved med stille og roligt at presse formen op. Tør du give mig et råd? Bedste hilsner Jan

Chris MacDonald: Tak for de rosende ord og et stort klap på skulderen for din indsats og ihærdighed for at skabe ”The Good Life”. En god coach kender og respekterer sine begrænsninger. Jeg er uddannet human fysiolog og har en enorm viden og erfaring at trække på, men jeg er ikke uddannet læge – det er vigtigt for mig, at du har den information.

Tør jeg give dig et råd? Det gør jeg, men kun hvis du lover, at et råd ikke er det samme som en garanti… Der findes ingen evidens for, at fysisk aktivitet forhindrer nye tilfælde af apopleksi (blodprop), men der findes heller ikke studier, som har påvist skadelig effekt af fysisk aktivitet blandt personer med apopleksi. Men da fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på risikofaktorer forbundet med apopleksi såsom forhøjet blodtryk, åreforkalkning og type 2 diabetes, så giver det god mening at være fysisk aktiv. Med andre ord synes jeg, at du skal fortsætte med at være fysisk aktiv.

Jeg mener helt grundlæggende, at fysisk aktivitet er et af de vigtigste elementer for menneskets fysiske og mentale velvære både på den korte og lange bane. Det store spørgsmål er hvilken dosis, som passer til lige netop dig. Jeg ser det som et spektrum, hvor du i den ene ende af spektret kan være for lidt fysisk aktiv og i den anden af spektret kan være alt for fysisk aktiv (overbelastning), men i mellem disse yderpoler er der er stort område, som er ”the sweet spot”. Det område er ikke nødvendigvis det samme for dig og mig – men vi har alle et sweet spot. Så det store spørgsmål er om du med dit nuværende aktivitetsniveau har ramt det helt rigtige niveau – så du opbygger og ikke nedbryder din krop taget din historie i betragtning.

Det er den tricky del. Som din læge har sagt, så kan du mærke dig frem, men det kan være en ganske svær balancegang. Men der er flere faktorer og små advarselslamper, som du kan være opmærksom på, for en ting er at kigge på selve din træning, men en anden ting er at kigge på de ting, du foretager dig mellem dine træningspas, som er mindst lige så afgørende.

Giver din træning energi eller dræner den? De fleste mennesker vil opleve en vis mathed/træthed efter en træning, men den skal gerne aftage og overtages af ny energi ellers skal du måske overveje at regulere din træning. Det kan være intensiteten, varigheden eller frekvensen. Eksempelvis kan du tage to kortere MTB offroad ture på 2 x15 km i stedet for en lang på 30 km. Har du meget at se til på arbejdet eller derhjemme er det måske en god at skrue lidt ned for træningsintensiteten i en periode.

Du har selv skrevet, at din blodprop formentlig skyldtes en livsstil, som var ude af kurs, så mind dig selv om, at den fysiske aktivitet er godt for dit helbred, men hvis du presser krop og hjerne med for lidt søvn, for dårlig mad og et højt stressniveau, så er den fysiske aktivitet oppe mod stærke kræfter og effekten reduceres. Hvis du formår at tøjle alle faktorerne og lader dem arbejde sammen i en synergi, opnår du den største effekt. Se dem som forskellige knapper, du kan skrue op og ned for og som alle regulerer din energi, dit helbred og dit humør. Din krop har godt af at bevæge sig, men hvor meget og hvor hårdt afhænger i høj grad af, hvordan du behandler din krop den resterende tid med hvile, søvn, stress og ernæring.

Jeg håber det gav dig svar. Keep up the great work.

Stay strong, stay graceful!