Spørgsmål: Hej Chris, min søn er den dejligste skabning på to ben og jeg elsker ham overalt på jorden. Han skaber glæde og smil omkring sig. Sidste år fik han diagnosticeret ADHD i mild grad og jeg mindes, at du har talt om motion i den sammenhæng. Kan det passe? Jeg vil så gerne hjælpe min søn godt på vej i livet. Kærlig hilsen Marie

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Det er rigtigt, at jeg tidligere har skrevet om børn med ADHD i relation til fysisk aktivitet. Efterhånden er der udført en del forskning på området og sidste år blev der publiceret endnu et studie.

Det var et studie, hvor man havde rekrutteret 40 børn i alderen 8-10, hvoraf halvdelen børnene havde ADHD, mens den anden halvdel ikke havde. Indledningsvist gennemgik alle børnene nogle akademiske og opmærksomhedskrævende opgaver – dette var tests, som skulle måle deres udgangspunkt. Derefter skulle børnene gennem to korte forløb med efterfølgende tests: 1) hvor de sad stille og læste i 20 min og 2) hvor de enten gik i friskt tempo i 20 min eller joggede på et løbebånd. Efter begge forløb blev børnene testet igen.

Forløbet med læsning viste små forbedringer sammenlignet med udgangspunktet, men den fysiske aktivitet sparkede mere positivt til børnenes evner. Efter den fysiske aktivitet viste alle børnene blandt andet en klar forbedring i deres evne til at læse og måske mere tankevækkende scorede børnene med ADHD markant bedre i en af de mere komplicerede tests, som involverede fokus og selvregulering. Mens børnene blev testet målte forskerne på hjernens bølgelængder og her kunne de registrere, at børnene med ADHD var bedre til at regulere deres adfærd, som i sidste ende forbedrede deres opmærksomhed. Summa summarum: Børnene med og uden ADHD klarede sig markant bedre på alle tests efter den fysiske aktivitet.

Jeg er overbevist om, at fysisk aktivitet, bevægelse og aktiv leg er et grundlæggende behov og nødvendighed for alle børn og unge (og voksne for den sags skyld). Og at fysisk aktivitet potentielt kan skærpe deres akademiske niveau og fokus er kun bonus. ADHD eller ej.

Vi ved ikke med sikkerhed om der er nogle former for fysisk aktivitet, som er bedre end andre. Vi ved heller ikke om fem minutter er lige så godt som en halv time og vi ved heller ikke om disse positive effekter også er blivende på den lange bane. Så der er mange ting vi ikke ved – endnu – men jeg vil stærkt opfordre dig til at skabe rum og mulighed for daglig fysisk aktivitet i hverdagen for din søn.

Jeg ønsker jer alt det bedste i dag og i fremtiden.

Stay strong, stay positive, stay graceful!