Spørgsmål: Tak for dine gode svar. Jeg kan bedst lide at træne om morgenen, men i forhold til job og børn passer det bedst for alle involverede parter, at jeg træner om aftenen.

Men er der forskel på effekten om jeg træner morgen eller aften?

Marie

Chris MacDonald: Det er et godt spørgsmål. Ud fra et fysiologisk synspunkt er kropstemperaturen lavere om morgenen end om aftenen og der er nogle studier, som har koblet blandt andet den lavere kropstemperatur sammen med forringet præstation.

Det er derfor, at opvarmning er godt. Nervesignalerne løber hurtigere og hele nervesystemet klargøres. Med andre ord er kroppen bedre forberedt til at præstere fysisk, når kropstemperaturen er lidt forhøjet.

I 2001 gennemførte en gruppe forskere et forsøg ved submaksimal intensitet – den intensitet, som de fleste motionister maksimalt træner ved – og her fandt man, at forsøgspersonerne (subjektivt) oplevede, at træningen om morgenen var hårdere end træningen om aftenen på trods af den samme træningsintensitet.

I studiet konkluderede man, at en længere opvarmning om morgenen muligvis kunne afhjælpe denne udfordring, så det kan man overveje, hvis man træner om morgenen. Brug 5 min ekstra på at blive rigtig varm.

Men på et lavpraktisk plan er mit svar følgende: Træn på det tidspunkt af dagen, som er realistisk og mulig for dig. Hvis det passer dig og din familie bedst om aftenen, så øger du dine chancer for, at du reelt set får det gjort.

For langt de fleste personer vil udbyttet af træningen være det samme morgen og aften. Håber det gav dig svar.

Stay strong!