Spørgsmål: Jeg er en kvinde på 47 år, der følger et af kostvejleder Lene Hanssons principper, om udelukkende at spise frugt i de første 4 timer, efter at være stået op - det har jeg gjort i nu 8 år og det fungerer også udmærket for mig. Jeg spiser og drikker sammenlagt, hvad der svarer til 5-7 stykker frugt og kunne så godt tænke mig at høre dig, hvad du synes om det? Jeg vejer 54 kg, cykler 10 km dagligt og går 5 km. Min mor har diabetes 2, ligesom min mormor og min moster også havde det. Jeg fik taget et blodprøvetjek for 11 mdr. siden og havde et gennemsnitligt blodsukker (sidste 3 mdr.) på 5,2, og et gennemsnitligt kolesteroltal på 3,7. Mit blodtryk er 135/75. Hvis jeg fremover lever som beskrevet (spiser sundt til øvrige måltider), tror du så, at jeg roligt kan fortsætte med frugten til morgenmad? Jeg kan også godt være usikker på, om det kan være for meget frugt i forhold til, at jeg jo ligger i direkte smuk linje til at arve diabetes 2. Slutteligt vil jeg gerne sige tusind tak, for inspirerende læsning, spørgsmål og svar, tv-programmer mm. Mange hilsner fra Charlotte

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Der eksisterer et vist arveligt anlæg i forhold til type 2 diabetes, men jeg tror i høj grad på, at det primært er livsstilen, som trykker på aftrækkeren. Med andre ord kan langt de fleste mennesker reducere risikoen for at udvikle livsstilsrelaterede sygdomme markant ved at vælge den sundere løsning i hverdagen, især når det kommer til mad, søvn og fysisk aktivitet. Så det er godt, at du er bevidst om din livsstil, når du formentlig i en eller anden grad er disponeret for type 2 diabetes.

Jeg er ikke mad/fedt/kulhydrat forskrækket og mener generelt, at man skal spise med måde – også når det kommer til frugt. Generelt anbefaler jeg, at man spiser maksimalt 200 g frugt om dagen og minimum 400 g grønsager hver dag. Så i forhold til et frugtindtag på 5-7 stykker om dagen er det måske lige i overkanten. Men det er også vigtigt at huske, at en koststrategi ikke virker for alle. Hvad der virker for dig, virker måske ikke for naboen. Det er et vigtigt første skridt at være meget bevidst om dine valg og hvordan de potentielt påvirker dit generelle velvære og dit helbred.

I min optik er der forskel på hvor stor en indsats og hvilken intensitet man skal lægge for dagen afhængig af ens udgangspunkt. Det betyder altså, at er man ’blot’ i gang med at forebygge kan man godt leve efter devisen – alt med måde – men er man først blevet syg er det min overbevisning, at indsatsen og intensiteten skal skærpes. Giver det mening?

Du har ikke udviklet type 2 diabetes, så dine daglige valg skal ses i det lys. Hvorvidt du kan fortsætte den samme kurs med kun frugt om morgenen kan ingen give dig garantier for, men mærk efter. Hvis det føles rigtigt for dig og din daglige energi (og dine helbredsmæssige tal ligger, hvor de skal), så ser jeg ingen grund til at ændre det. Jeg håber det gav dig svar. Stay strong!