Spørgsmål: For et par måneder siden blev jeg sygemeldt - udløst af flere forskellige årsager, men jeg tror, at vores åbne kontorfællesskab spiller en rolle. Jeg er måske mere følsom end andre over for ’støj’… Ved du om der findes noget forskning på området? Anne

Chris MacDonald: Tak for de positive ord og dit spørgsmål. Der er lavet noget forskning på området. I 2009 blev en artikel publiceret af en dansk forskergruppe. 5357 danskere i alderen 18-69 år rapporterede, at støj var relateret til deres eventuelle langtidsfravær fra arbejdspladsen, uafhængig af demografi og sundhedsadfærd.

Og i 2012 udkom endnu et studie. 2883 danskere i alderen 18-59 år blev fulgt i 2005 i relation til deres udsættelse for støj og langtidssygefravær (mere end 2 sammenhængende uger). I alt blev 4,4 % sygemeldte og her fandt man en signifikant korrelation mellem høj frekvens af støj og sygemeldingen.

Der findes altså studier, som indikerer, at støj kan spille en rolle i forhold til sygemeldinger fra arbejdspladsen. Årsagen til, at du er sygemeldt er formentlig multifaktoriel (som du selv skriver), men det er ikke usandsynligt, at det åbne kontorlandskab har spillet en rolle. Jeg lægger meget mærke til det, når jeg kommer rundt og besøger danske virksomheder, hvor det vrimler med åbne kontorer.

Det er uden tvivl godt for samarbejdet, at medarbejderne sidder tættere sammen, men når jeg ser det udefra bliver jeg en gang i mellem overvældet af lydniveauet. Så jeg forstår godt, at det for nogle personer kan være svært at koncentrere sig med den evige ’lyd’, når man arbejder og dette kan potentielt medvirke til en sygemelding. Og måske er det ikke kun i medarbejderens interesse at dæmpe lydniveauet, for der er faktisk lige udkommet en svensk Ph.d.-afhandling om hvad ’støj’ koster i forhold til koncentration og dermed tabt arbejdskraft. Her fandt man, at hvis ens arbejde kræver, at man koncentrerer sig om at lære nyt og huske ny information, hvilket de fleste gør, så kan effektiviteten nedsættes med helt op til 10 procent, hvis der er meget snak omkring en. Så måske kan det være med til at få cheferne gjort opmærksomme på problematikken.

De åbne kontor kontorfællesskaber har nogle positive sider, men også mere uhensigtsmæssige og i bund og grund handler det om en ting: One size doesn´t fit all!. For nogle medarbejdere er de åbne kontorer en gave og for andre en 'forbandelse'. Jeg tror det er vigtigt, hvis det er (økonomisk) muligt at indrette kontorer efter individuelle behov – kombinere store fælleskontorer med mindre kontorer. Jeg ønsker dig god bedring og at du snart er tilbage for fuld kraft.

Godt nytår. Stay strong!