Spørgsmål: I 2008 gik jeg ned med en slem stressrelateret depression, som har taget hårdt på min krop. Jeg valgte ikke at få nogle piller, men måtte efter 3 år alligevel prøve, om det kunne være en hjælp. Det er det.

Jeg træner 2-4 gange om ugen, hvilket jeg ikke kunne under min sygdom og længe efter. Derudover har jeg haft en personlig træner 10 gange. Jeg har forsøgt at starte med at løbe stille og roligt, men sidst da jeg prøvede og havde løbet ca. 20 meter fik jeg ondt i hjertet og havde en max puls på 195, så jeg måtte gå hjem resten af vejen. Jeg er overvægtig ca. 20 kg og får to blodtryks piller dagligt.

Når jeg træner på eksempelvis en crosstrainer efter 45 min styrketræning ved level 8 ligger min puls på ca. 135, og jeg får ondt i hjertet igen. Hvorfor tror du, at jeg får det? Jeg får regelmæssigt tjekket mit hjerte og alt er fint - mit blodtryk ligeså. Og jeg har talt med lægen om at komme af med pillerne lidt efter lidt.

Jeg har været på et stresshåndteringskursus, hvor de mente, at det kunne være, at min krop var for skadet til at komme for op i puls i øjeblikket. Har du nogle forslag til, hvad der sker, og hvad jeg kan gøre?

Chris MacDonald: Tak for dine spørgsmål og fordi du deler din historie. Det er mit indtryk, at du langtfra er den eneste, som har haft disse oplevelser i forbindelse med kronisk forhøjet stress og i dit tilfælde stress, som har resulteret i en depression.

I U-TURN projektet har vi en deltager med, som hedder Martin. Martin elskede sit arbejde så meget, at han glemte at passe på sig selv og sit helbred. Arbejdet var første prioritet og de resterende få øjeblikke blev brugt på familie og venner – og han glemte egenomsorgen. Min pointe omkring Martin er, at han flere gange var indlagt med symptomer på hjerteproblemer herunder blandt andet trykken for brystet og forhøjet blodtryk, men alle gange viste det sig (heldigvis) at være falsk alarm. Men Martin glemte bare, at det var en alarm – en advarsel om, at hans krop kørte på pumperne og ikke kunne følge med længere. Det er heldigvis markant bedre i dag og han har ændret sine prioriteringer.

Men tilbage til dine spørgsmål. På et generelt plan tror jeg, at alle – uden undtagelse – oplever mange positive effekter ved at bevæge sig. Være fysisk aktiv. Både for krop og sjæl. Men når man er i samme båd, som dig, hvor kroppen og hjernen i en lang periode har været uhensigtsmæssig overbelastet og hvor kroppen har trykket på ”nødstop”-knappen ved at ”give” dig en stress relateret depression, så er du tvunget til at lytte og mærke efter.

I de tilfælde, så mener jeg stadigvæk, at fysisk aktivitet er godt. Du skal bare huske, at fysisk aktivitet med høj intensitet lægger et ekstra stress på din krop, så derfor vil jeg anbefale dig at holde fast i den fysiske aktivitet, men reducere intensiteten.

Måske skal du overveje at styrketræne i dit fitnesscenter, som du plejer, men derudover supplere styrketræningen med gåture (gerne ude i naturen og den friske luft) og/eller cykelture, hvor du ikke presser systemet, men fokuserer på bare at komme ud og bevæge kroppen. Når du kan mærke, at kroppen bliver stærkere kan du langsomt øge intensiteten. Vær tålmodig og fortsæt den flotte indsats.

Stay strong, stay graceful!