Spørgsmål: Først vil jeg gerne sige, at jeg er en stor beundrer af dig og dit livssyn. Jeg er 26 år og mit problem er, at jeg i en meget tidlig alder fik mange sportsskader. Allerede som 12-årig sprang jeg alle ledbånd i yderfoden, samt min knæskal røg ud på siden. Begge skader på samme ben, og det værste var, at jeg gik med det i 4,5 år, inden lægerne fandt ud af det. Derfor spillede jeg fortsat håndbold på eliteniveau, indtil jeg bare ikke kunne mere, og en speciallæge fandt 'fejlene'.

Dette har også resulteret i meget slid på mit andet knæ samt på min menisk på det dårlige knæ. Mit problem er, at jeg stort set ikke rigtig kan foretage mig noget uden at have smerter. Jeg ville så gerne kunne løbe, men det gør for ondt. Har du nogle gode råd til, hvad jeg kan komme i gang med?

Mit andet problem er også, at jeg ikke synes, et motionscenter er så motiverende og sjovt. Der sker simpelthen for lidt. Har du et godt råd til, hvordan jeg kan finde motivationen til at synes, det er sjovt? Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, da jeg bare gerne vil være i lige så god form som i de gode gamle dage (lyder lidt absurd at sige som 26-årig). På forhånd tak. Julie

Chris MacDonald:
Tak for dine venlige ord og især dine spørgsmål. Kroppen er robust og kan klare meget, men din krop har lidt stor overbelastning og det har sat sine spor på trods af din unge alder. Hvorvidt du kommer til at løbe igen, kan jeg ikke svare på – det vigtigste bliver først og fremmest at finde en eller flere træningsformer, som styrker din muskulatur, led og sener samt stille og roligt opbygger din fysiske form med et minimum af smerte forbundet med udførelsen.

Har du smerter, når du går? Ellers vil jeg anbefale dig at starte helt basalt med at gå ture og cykle og supplere med styrketræning.

Du kan sagtens styrketræne de dele af kroppen, som ikke er skadet med en større belastning, men de udsatte områder, som knæ- og fodled skal du starte forsigtigt ud med. Elastikker er glimrende træning, især til genoptræning. Hvis du ikke selv kender de relevante øvelser, vil jeg anbefale, at du får vejledning og instruktion, så du gør det rigtigt. I den mentale afdeling, så er det første spørgsmål, du skal stille dig selv: ’Skal du overhovedet træne i et motionscenter?’ Der kan naturligvis være praktiske årsager til dette valg, når vi går vinteren i møde, men ellers ser jeg ingen speciel grund til at vælge motionscenteret, hvis du foretrækker at træne ude i naturen, derhjemme eller et helt tredje sted. MEN hvis jeg skal forsøge at hjælpe dig med at finde lysten og motivationen til at træne i et motionscenter, så skal du fokusere på målet – at komme i god form.

Det bliver ikke let, og det er altid svært, især for tidligere eliteatleter at acceptere, at udgangspunktet er et andet for din krop, og dit hoved kan huske, hvordan det føltes og vil gerne kunne præstere det samme, men det kan din krop ikke på nuværende tidspunkt. Og måske er det slet ikke nødvendigt at ramme eliteniveauet igen, men bare ramme et niveau, som passer til der, hvor du er i dag?

Jeg kan ikke love dig, at det bliver let eller give dig en gylden opskrift på ’motivation’. For mit eget vedkommende finder jeg motivationen i processen mod og læringen af de udfordringer byder mig. Accepter at du har et andet udgangspunkt, men bevar troen på, at du kan komme tilbage. Træk på de redskaber du allerede har i værktøjskassen og erhverv dig nogle nye undervejs. Omgiv dig med inspirerende mennesker. Jeg ønsker dig styrke på din vej mod din ’nye’ fysiske form. Stay strong!