Spørgsmål: Jeg har forgæves forsøgt at finde svar på maxpuls for børn. Jeg har en overvægtig dreng på 11 år, 153 cm og 53 kg - nu er en spinningcykel kommet ind i vores hjem, og jeg vil gerne finde ud af i hvilken pulszone, han skal ligge på at forbrænde mest muligt. Han har motivationen og synes det er sjovt at kunne følge sin puls. Håber du kan hjælpe. På forhånd tak. Venligst Sofie

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål, som jeg har ’researchet’ lidt på. For at angive en træningszone skal du kende din søns maksimale puls. Jeg fandt en artikel fra 2010, hvor en gruppe forskere har undersøgt om to teoretiske udregninger af maksimal pulsen stemmer overens med den reelle maksimale puls. Det er de samme beregninger, som bruges til voksne. 220-alder eller 208-0,7 (x alder).

I alt deltog 52 børn og unge i alderen 7-17 år, så studiet er relativt lille og pigerne var ikke repræsenteret i lige så høj grad som drengene. På et praktisk plan beregnede man således børnenes teoretiske maksimale puls ud fra de to formler og ligeledes gennemførte man en test, hvor børnene ydede maksimalt på et løbebånd for at måle den reelle maksimale puls. Hvorefter forskerne sammenlignede de teoretiske værdier med den reelle værdi.

Her fandt man, at børnenes maksimale puls ved den direkte måling var 201 slag/min i gennemsnit og ved brug af de to teoretiske formler (220-alder og 208-0,7(x alder)) henholdsvis 208 slag/min og 200 slag/min. Ud fra dette studie kan man altså udlede, at formlen med 208-0,7 (x alder) var mest ’præcis’ sammenlignet med den reelle måling. MEN ligesom med voksne er det vigtigt at bemærke, at der var meget store individuelle forskelle, så for nogle børn vil den teoretiske formel holde stik, mens den for andre vil skyde helt ved siden af.

Så hvad betyder det i praksis for dig og din søn? Hvis I kan regne med den teoretiske udmåling, så vil et bredt spektrum på 70-85% være at foretrække, men hvis den teoretiske maksimale puls er forkert vil det påvirke præcisionen af de 70-85%. Med det sagt, så skal dette ikke ses som et endegyldigt råd til, at alle børn og unge skal anskaffe sig et pulsur og træne med 70-85%. Langt fra! For jeg synes også det er vigtigt, at man i den alder ’leger’ sig gennem den fysiske aktivitet uden at tælle kalorier og sikre sig en vis træningsintensitet.

Du virker som en omsorgsfuld mor med hjertet på det rette sted og hvis pulsuret, som i din søns tilfælde, kan fungere som en ydre motivationsfaktor, synes jeg det er helt fint at bruge det redskab. Uden tvivl! Jeg vil nok anbefale jer at kombinere den fastsatte pulszone med lidt leg i træningen. Eksempelvis indsæt små lege/konkurrencer (han skal kun konkurrere mod sig selv), hvor han forsøger at få pulsen så højt som muligt på 1 minut og så hurtigt ned igen på 1 minut. Så han ikke kun fokuserer på at ligge i en bestemt zone, men bruger pulsuret til at se hvordan et givent input resulterer i et givent output. Ellers tror jeg hurtigt interessen for pulsuret forsvinder. Lav eventuelt en lille logbog, så han kan notere sine resultater.

Jeg ønsker din søn god træning og håber I får lagt de første sten til gode vaner i forhold til fysisk aktivitet, som han kan tage med sig langt ind i sit voksne liv. Stay strong!