Spørgsmål: Jeg har lige haft fødselsdag og fik et pulsur i gave. Jeg har aldrig trænet med pulsur før og er derfor i tvivl om jeg skal beholde det. Kan du hjælpe mig? Hvad er fordelene og ulemperne ved at bruge pulsur. Johan (PS fik uret af min kæreste og da jeg ikke træner nu, har jeg taget det som en positiv hentydning, så hun vil sikkert gerne have jeg kommer i gang og bruger uret)

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Pulsuret er et godt redskab til at vurdere din træningsintensitet på en objektiv måde – i stedet for udelukkende at træne efter fornemmelsen, den subjektive følelse. Bliv aldrig slave af dit pulsur, men brug pulsuret og mærk også efter kroppens signaler. For en ting er hvad pulsuret ’fortæller’, men det er også vigtigt at lære din krop og dens grænser ved at mærke efter. For at få det optimale ud af dit pulsur bør du kende din hvilepuls og din maksimale puls.

Den bedste måde, hvorved du måler din hvilepuls er om morgenen umiddelbart efter du vågner, så læg pulsuret på natbordet, så du kan måle pulsen som det første. Du kan udregne din teoretiske maksimale puls ved 220-alder, men den maksimale puls er dog ofte højere eller lavere end den estimerede maksimale puls, så derfor er det en rigtig god idé at måle den reelle maksimale puls. Det kan du gøre ved at udføre en maksimal test eller forsøge dig frem ved at observere din puls under din træning ved stigende intensitet.

Se hvad du kan presse pulsen op på. Når du kender din hvilepuls og maksimale puls, indtaster du dem i uret og de fleste modeller kan udregne og vise din puls i %. Hvis du under din træning måler en puls på over 100 %, så ved du, at din maksimale puls er højere end den indtastede værdi og du bør ændre værdien. Pulstræning kan inddeles i 3 overordnede kategorier: lavintensitetstræning 50-70 %, moderat intensitetstræning 70-85 % og højintensitetstræning 80-100 %. Lavintensitetstræning anvendes i opstartsfasen og som restitutionstræning, hvor moderat- og højintensitetstræning har til formål at vedligeholde og forbedre udholdenheden og konditionen.

Derfor sammensættes træningsprogrammer med varierende intensitet for at tilgodese balancen mellem at fastholde/forbedre konditionen og restitution for at opnå den mest effektive træning. Uanset om du vælger at beholde uret eller ej, så stiller jeg mig på samme hold som din kæreste. Kom i gang med at bevæge dig – med eller uden pulsur. Ønsker dig god træning. Stay strong!