Spørgsmål: For et stykke tid siden så jeg et opslag på din Facebook profil omkring økologiske fødevarer kontra konventionelle fødevarer og jeg må indrømme, at jeg er forvirret, især når det kommer til mad. Jeg forsøger at vælge sundt, men jeg synes ærlig talt det er en jungle. Hvad vil du råde mig til? Både i forhold til økologi men også generelt i forhold til mad. Ser frem til at læse dit svar. Kristina

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Der er slet ingen tvivl om, at der hersker stor forvirring på kostområdet for den ene uge bør du spise x og ugen efter er x alligevel ikke så godt for dig. Der blæser med andre ord mange vinde på kostområdet og det skaber forvirring. Jeg vælger økologi og jeg bestræber mig på at købe stort set alt hvad jeg spiser eller drikker økologisk, men jeg køber ikke en Snickers, hvis jeg ikke kan få en økologisk broccoli, så tager jeg den ikke økologiske broccoli, for det er stadigvæk et bedre alternativ. Når vi snakker økologi så er der mange meninger og forhold at tage højde for, men et af de vigtigste argumenter for økologi er efter min mening dyrevelfærd. Ja, det er dyrere at købe økologisk og dermed er der en naturlig økonomisk begrænsning for nogle personer. Er økologi sundere og indeholder flere næringsstoffer?

Det er der nogle studier, der tyder på, mens andre ikke kan påvise en statistisk forskel. Men i det nye studie, som jeg linkede til på min Facebook profil, fandt man, at de økologiske fødevarer indeholdt 30 % færre pesticider end de konventionelle. Både de konventionelle og de økologiske varer lå indenfor det acceptable niveau, men de økologiske varer indeholdt altså signifikant færre pesticider. Om man vil vælge økologisk på den baggrund eller af helt andre årsager er op til den enkelte, men helt grundlæggende synes jeg naturligvis, at det er bedre at vælge broccoli eller andre former for grøntsager uanset om det er økologisk eller ej frem for forarbejdede fødevarer.

Det betyder også, at jeg helt generelt set mener, at mennesket er bygget til at spise mad fra naturen. Mad som spises i den samme form, som naturen har skabt den og ikke som den er skabt af menneskehænder eller maskiner. Spis naturlig mad og vær bevidst om kvaliteten og mængden. Spis mad, som har smag. Der kan eksempelvis være stor forskel på hvordan tomater smager og her spiller både sæsonen og produktionen en rolle. Jeg håber det gav dig svar. Stay strong!