Spørgsmål: Jeg har en stressudløst depression, som jeg igennem tre år har været i behandling for, både i samtaleterapi, men også medicinsk (jeg tager heldigvis ikke længere antidepressiv medicin). Jeg har lært meget om mig selv og udviklet mig i de sidste år, men jeg kan mærke, at jeg mangler det sidste for at været helt velfungerende både privat, men også i et kommende job. Jeg er derfor begyndt at tale med en ny psykolog for at få nogle nye redskaber og nye perspektiver på tingene. Psykologen anbefaler mig at tage magnesium tilskud. Jeg har læst, at det har en positiv indvirkning i hjernen ift. depression. Jeg vil derfor høre dig om du har erfaring med dette? Og endvidere om du har nogle gode råd; kostmæssigt, mentalt og fysisk ift. at overvinde depression?

På forhånd mange tak. Sandra.

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Dejligt at du er ude af medicinen og i dag er på vej mod en bedre balance. Jeg har arbejdet med og coachet en del mennesker, som kæmper med depression af forskellige årsager, men jeg har faktisk ingen praktisk erfaring med magnesium tilskud i den sammenhæng. Jeg har søgt lidt på emnet og generelt set er evidensen ikke stærk på området, selvom der eksisterer både dyreforsøg og humane forsøg, som har fundet en positiv sammenhæng. Hvorvidt du vil give dig i kast med øget indtag af magnesium vil jeg lade være op til dig og din psykolog, men umiddelbart er det et ”risikofrit” forsøg med respekt for doseringen.

Da din depression er stressudløst bliver det alfa omega for dig, at finde balancen i dit privatliv og dit arbejdsliv. En ny arbejdsplads skaber mange nye muligheder og spændende opgaver, men også med risiko for negativ stress, fordi man gerne vil vise sit værd og det kan være svært at sætte grænser. Hvilke faktorer udløste din depression? Det er naturligvis meget individuelt, hvad der udløser den stressrelaterede depression og jeg håber, at du i processen har fundet nogle svar, så du er bevidst omkring dine mønstre for det er de gamle vaner, du vender tilbage til, når tingene spidser til. Så først og fremmest vær bevidst om dine faldgruber og brug dine nye mentale redskaber til at minimere dem. Men bevidstheden og de mentale værktøjer kan kun hjælpe dig til en vis grænse.

Det er også vigtigt at have strategierne klar. Hvis din depression eksempelvis delvist blev udløst af, at du ikke kunne adskille arbejde og fritid, er det en god strategi fra starten, at melde ud, at du er tilgængelig og arbejder fra kl. 8.00-16.00 hver dag. No more. Indtil du er blevet bedre til at kontrollere det og kan skabe en højere grad af fleksibilitet. Og på samme vis i din hverdag. Hvis de daglige indkøb var et stressmoment, så lav en madplan, så du kan nøjes med at handle ind 1-2 gange om ugen. Vær et skridt foran hele tiden. Hvis vi blot kigger på livsstil, så kender jeg ingenting, som virker så godt mod stress og depression som at gå en tur.

I 1847 skrev Søren Kierkegaard følgende: ”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”. Jeg kunne ikke være mere enig, så prioriter fysisk aktivitet hver dag. Stay strong!