Spørgsmål: Tak for inspirationen og motivationen gennem mange år.Jeg har længe tænkt på at skrive til dig og nu er der dukket et spørgsmål op, så jeg griber muligheden.

Jeg er stødt på to begreber i relation til blodsukkeret og jeg er lidt forvirret. Kan du forklare mig hvad forskellen er på det glykæmiske indeks og detglykæmiske load?

På forhånd tak og god sommer.

Jørgen

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål og de rosende ord. Jeg skal forsøge at forklare de to begreber.

Det glykæmiske indeks udregnes, via en referenceværdi på 100. For at udregne forskellige fødevarers glykæmiske indeks måles stigningen i blodsukkeret efter indtagelse af 50 g. kulhydrat fra en given fødevare.

Da forskellige fødevarer har forskelligt indhold af kulhydrat vil der være forskel på, hvor stor en absolut mængde af den givne fødevare, der indtages ved en måling af glykæmisk indeks.

Glykæmisk load er defineret ved at udtrykke indholdet af kulhydrat i en portion af fødevaren ganget med fødevarens glykæmiske indeks. Det glykæmiske load er givet ved følgende beregning (100 g af en fødevare): g. kulhydrat x glykæmisk indeks/100.

Dermed får man et udtryk for, hvordan kulhydraterne i fødevaren påvirker blodsukkeret relateret til den mængde, man spiser. Lad os prøve at sammenligne gulerødder med rugbrød. Gulerødder har et glykæmisk indeks på 72 og rugbrød har et glykæmisk indeks på 64. Hvis vi tager 100 g. gulerødder, så indeholder de ca. 7 g. kulhydrat og 100 g. rugbrød indeholder ca. 48 g. kulhydrat.

Det betyder, at det glykæmiske load for 100 g. gulerødder er ca. 5 og for 100 g. rugbrød ca. 30. Så selvom gulerødder har et højere glykæmisk indeks end rugbrød, så vil 100 g. rugbrød give et større blodglukosesvar end 100 g. gulerødder.

Det betyder altså, at man skal spise 600 g. gulerødder for at få samme stigning i blodsukkeret, som når man spiser 100g. rugbrød.

Selv om rugbrød og sukker har stort set det samme glykæmiske indeks, vil den samme mængde af de to fødevarer give forskelligt respons i blodsukkeret.

Derfor er det ikke nok at kigge alene på det glykæmiske indeks, men man er også nødt til at inddrage mængden af den given fødevare, for at vurdere hvordan det udvalgte energiindtag påvirker blodsukkeret.

Jeg håber det gav dig svar og ønsker dig en god sommer.

Staystrong!