Kære Chris

Jeg er en yngre kvinde, og jeg er lige begyndt at løbe. Jeg har ikke løbet før, men jeg er i ok form, bevæger mig meget i dagligdagen, cykler osv. Jeg har opdaget, at jeg godt kan lide at løbe, men jeg synes, det går alt for langsomt med rigtig at komme i gang, når man følger et af de programmer, hvor man langsomt skal træne sig op til at kunne løbe fem kilometer ved skiftevis at gå og løbe. Er det virkelig nødvendigt? Forleden prøvede jeg at løbe hele ruten uden at gå, og det kunne jeg godt og var kun lidt øm bagefter. Er det så ikke ok?

Venlige hilsner Ida

 

Chris MacDonald: Tak for dit spørgsmål. Løb er på mange måder en dejlig motionsform, fordi det ikke kræver meget andet end et par gode sko, tøj du er godt tilpas i, og et sted man kan løbe. Samtidig er det rigtig godt for kroppen, både kredsløb og styrke, og derfor kan du også få stor fornøjelse af dit løb resten af livet, så tillykke med, at du er kommet så godt i gang. Great.

Men hvis du vil have glæde af at løbe i årene fremover, så nytter det ikke, at du springer opbygningen over. Risikoen for skader ved løb er relativt stor, især hvis du ikke træner muskler, sener og ledbånd ordentligt op. Det er et godt tegn, at din kondition er så god, at du kan løbe fem kilometer uden ophør, men du skal også have trænet resten af din krop, så den kan klare belastningen. Derfor bør du følge et program, og det vil også give dig en god base for at forbedre din præstation fremover.

Hvis du har lyst til at løbe mere, så må du hellere løbe flere og kortere ture end udvide, hvor langt du løber. Nu skriver du ikke, hvor mange gange om ugen, du løber, men du skal gerne holde en dags pause mellem hver løbedag. Det er i pauserne, at kroppen bygger sig op. Så du kan altså godt løbe tre-fire gange om ugen, men ikke mere end det. To gange om ugen bør være minimum, så du kommer ind i en vane. Det er til at begynde med også vigtigere, at du løber i en god, fast rytme, end at du løber hurtigt.

I det hele taget kan løb godt kræve lidt tålmodighed, hvis man er typen, som helst bare vil kaste sig ud i det. Hvis du bliver øm efter et løb, bør du springe et træningspas over og næste gang gå tilbage på det niveau, du var på et par uger før. Det lyder langsomt, men det er den sikreste måde til hurtige forbedringer. Og hvis du er så energisk, at du gerne vil træne oftere, så suppler dit løb med andre træningsformer eksempelvis cykling eller styrketræning. På den måde varierer du den belastning, som kroppen udsættes for, hvormed risikoen for skader minimeres og variation er også godt for motivationen.

Nyd dine løbeture.

Stay strong, stay graceful!