Når vi taler om stress og søvn, vil jeg gerne introducere dig for hesten, rytteren og koen i din hjerne.

Læs i BT PLUS om, hvordan du bedst undgår, at hverdagens stresselementer også får has på din søvnrytme: 

Læs også: Sådan undgår du, at stress forstyrrer din søvn

Klumme: Stress i den rette dosis skaber udvikling, men er der for meget negativ stress i ens liv, skabes der ubalance. Det kan ligeledes påvirke søvnen i negativ retning, som så akut påvirker ens energiniveau. Det kender jeg også fra mit eget liv.

Når vi taler om stress og søvn, vil jeg gerne introducere dig for hesten, rytteren og koen i din hjerne. Hesten er den primitive del af hjernen, som primært tænker på overlevelse, mad, søvn og sex. Rytteren er den rationelle del af hjernen, som forsøger at dirigere hesten. Koen er din underbevidsthed – dine tanker – og koen har en tendens til at ruminere (tygge drøv). Med andre ord tygge på de samme bekymringer igen, igen og igen.

Hvad du foretager dig lige inden sengetid, har betydning for søvnens kvalitet, og jeg anbefaler ofte, at du slukker for fjernsynet, fordi koen har behov for at tygge drøv – bearbejde bekymringerne i en begrænset tidsperiode – inden du skal i seng.

Ofte farer man rundt hele dagen og falder først til ro, når man sætter sig foran kukkassen. Rytteren har altså været i gang uafbrudt, og hesten har bare forsøgt at følge med, mens koen ikke har haft et roligt øjeblik til at reflektere.

Nu er det aften, og alle tre sidder foran fjernsynet. Rytteren elsker tv og nyder ikke at skulle tænke, men bare lade sig underholde. Hesten er ligeglad. Den er kun interesseret i overlevelse, mad og søvn, og medmindre der er sex på skærmen, har det ingen interesse. Koen kan godt lide tv, for det minimerer rumineringen.

Efter flere forsøg på at holde hesten vågen, beslutter rytteren sig for at gå i seng, for det er efterhånden også ved at være sent og alle mand skal tidligt op dagen efter.

Nu er hesten klar til at sove, og rytteren er også søvnig. Men når lyset bliver slukket og du ligger i din seng, har koen endelig mulighed for at tygge drøv. Den har endelig mulighed for at fordøje alle dagens oplevelser.

Nu hvor koen er vågen, vågner hesten også. Den tænker: ’Der må være noget på færde, siden koen er oppe’, og sætter gang i kroppens alarmberedskab. På nuværende tidspunkt er det umuligt for rytteren at sove. Og som resultat heraf ligger du vågen og kan ikke sove. I stedet for at ’slappe’ af foran fjernsynet er det en god idé at give koen lov til at tygge drøv – i en begrænset periode – inden du skal i seng. På den måde optimerer du din mulighed for en god nattesøvn. Sov godt!