Læs i BT PLUS hvordan du får den perfekte powernap, og hvordan du optimerer dens effekt:

Ordet, powernap, blev først taget i brug i slutningen af 1990’erne og selvom det dækker over det samme begreb som en 'morfar', en middagslur og den spanske siesta (den sjette time efter solopgang), så ligger der implicit en ekstra dimension i ordet, fordi ordet i sig selv er mere kraftfuldt og en powernap er netop ofte associeret med fornyet energi og nye kræfter.

Skæbnens ironi ville det således, at jeg kom meget sent i seng dagen før, jeg gik i gang med at skrive lige præcis denne klumme. Jeg fik alt for lidt søvn, hvilket resulterede i et generelt fald i mit energiniveau. Men med dagens tema i tankerne var løsningen ikke langt væk.

Jeg snuppede en powernap på sofaen inden jeg satte mig ved tastaturet. Og jeg er ikke alene om at kunne se fordelen ved en powernap, for som Winston Churchill sagde

– 'Du bør sove et sted mellem frokost og aftensmad… Tro ikke, at du får udrettet mindre, fordi du sover i løbet af dagen. Det er en tåbelig tanke tænkt af folk uden fantasi. Du vil få udrettet mere. Du får to dage i én – eller, i hvert fald halvanden, skulle jeg mene.'

Nu er der sikkert nogle af jer læsere, som allerede har givet jer i kast med powernappen. Nogle oplever positive effekter og nyder godt af en powernap, mens andre vågner op og blot føler sig mere trætte end før og samtidig en smule gnavne.

Så det store spørgsmål er hvordan får man mest muligt ud af sin powernap? Hvornår skal man sove? Hvor længe skal man sove?

Det har jeg svaret på i dagens artikel og du kan også få gode råd med på vejen. Men når vi taler om powernap er det vigtigt at bringe en helt anden spiller på banen. Arbejdspladsen. For det naturlige tidspunkt for en powernap falder for de flestes vedkommende midt i arbejdstiden, så måske skal du overveje at tage en snak med din chef om muligheden for en powernap. Nu sidder der måske nogle chefer rundt omkring i Danmark og tænker – ’Vi tilbyder sund kost i kantinen, vi har et motionsrum i kælderen og skal vi så også tilbyde, at medarbejderne kan sove i arbejdstiden. Får det aldrig en ende?’

Jeg tror man skal se anderledes på det og i stedet stræbe efter at skabe målrettede tiltag med henblik på de individuelle behov. Medarbejder X arbejder måske mere effektivt efter en powernap, hvorimod medarbejder Y får samme effekt ved en gåtur i frokostpausen. Det handler altså ikke om, at give medarbejderen 'fri' to timer i løbet af arbejdsdagen så han eller hun kan bruge arbejdstiden på både at sove, træne og spise, men i stedet om skabe individuelle tiltag med respekt for de individuelle behov.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS