Vi løber alle lidt hurtigere her i december i jagten på de perfekte gaver og den perfekte julemiddag. Det giver os en umiddelbar lykkefølelse at ramme plet og give/modtage lækre gaver, men lykken varer sjældent mere end kort tid. Læs her hvorfor

Fænomenet kaldes den hedonistiske trædemølle og blev i sin første udgave præsenteret af Brickman og Campbell i 1971. De to forskere mente, at mennesket reagerer på de gode ting i livet, men at oplevelsen falmer efter kort tid, og vi vender tilbage til udgangspunktet. Philip Brickmann undersøgte 22 lotterivindende millionærer og konkluderede, at pengepræmien naturligvis skabte glæde og lykke hos vinderne, men i længden varede lykken ikke ved, og de vendte hurtigt tilbage til deres udgangspunkt.

Et andet centralt element i den hedonistiske trædemølle er, at tærsklen for, hvornår man er lykkelig, rykkes jo længere tid, man befinder sig i trædemøllen. Det vil sige, at oplevelserne over tid skal være større, vildere og bedre for at skabe den samme følelse. Med andre ord, jo flere lykkebringende oplevelser man får, jo mere krævende bliver man.

Du får: Chris MacDonald: 'Derfor varer lykke kort tid', hvor du kan læse om at finde den 'sunde' lykke, fremfor den materielle lykke.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her