Den tyske udforsker og klatrer Johann Westhauser er reddet op fra en kilometer dyb grotte i Tyskland efter at have været fanget i 12 dage.

Det skriver tyske avis Bild .

- Den tilskadekomne er bragt tilbage til overfladen kl. 11.44 lokal tid og får akut medicinsk behandling, siger en talsmand fra bjærgningsholdet, Roland Ampenberger, til Bild.

Den 52-årige forsker klatrede 8. juni i de sydtyske Riesending-grotter, der med sine 19,2 kilometers længde og 1.148 meters dybde er den længste og dybeste grotte i Tyskland. Her klatrede han med to andre mænd, da han pludselig blev ramt af et stenskred og fik kvæstelser i hovedet og brystet og faldt ned knap 1.000 meter under jorden.

En af hans følgesvende blev tilbage i grotten sammen med ham, mens den anden klatrede de 6,5 kilometer, som de var nået ind i grotten, tilbage til overfladen for at hente hjælp. Det tog 12 timer at komme ud af grotten og redningsfolkene nåede først frem til ulykkesstedet 13. juni.

Over 700 redningsarbejdere fra fem forskellige lande arbejdede intensivt på at redde den stærkt kvæstede udforsker op. En opgave, der har kostet over 15 millioner kroner, og som har været besværliggjort af Johann Westhausers tilstand.

Redningsmissionen var yderst kompliceret, da de sidste 180 meter ned til den tilskadekomne var en lodret klippevæg. Her skulle Johann Westhauser hejses op med en stålline, hvor de brugte andre redningsarbejdere som modvægt til at få klatreren op det sidste stykke.

Ifølge avisen er forskerens tilstand stabil, men er blevet iført mørke solbriller, så han stille og roligt kan vænne sig til den stærke sollys, han ikke har set i knap 14 dage.

Hele den farlige episode har nu ført til, at det lokale byråd vil stemme om, hvorvidt grotten skal lukkes for fremtidige udforskere.

- Faren ved fremtidige klatreture i Riesending grotten er simpelthen for stor. Den store medieomtale har ført til, at vi nu har anmodet om at få grotten lukket, siger borgmester i Bischofweisen, Thomas Weber, til Bild.

BNB