I dagens klumme får I to gode, alternative tips til julen.        

Det første tager sit udspring i historien. Og lad os da bare starte med julekalenderen på DR, Absalons hemmelighed, hvor børnene faktisk får en del historisk viden, samtidig med at seriens fortælling er godt skruet sammen. På mange måder handler det om Københavns grundlægger, Absalon, og jeg må da indrømme, at det gav mig og ungerne blod på tanden til at dykke lidt længere ned i den historie. Det kan være, jeg har været uopmærksom, men jeg vidste f.eks. ikke, at Absalon og Esbern Snare var brødre, og da heller ikke, at den senere Kong Valdemar 1. var deres fosterbror. Tænk, hvor spændende!
        
Og det bringer mig tilbage til sidste års juletur. Vi har den tradition i familien, at vi den 23. december tager på juletur i København. Det er en hyggetur, hvor vi bliver lidt klogere, får set nogle spændende ting, har dejligt samvær og så er det så godt som gratis. Sidste år var overskriften ”Kongens København” og tog udgangspunkt i Christiansborg, hvor vi selvfølgelig skulle besøge den gamle ruin fra Københavns slot og Absalons borg.

Somme tider rejser mennesker langt for at lære noget nyt eller se noget spændende, men det er min påstand, at vi slet ikke behøver tage så langt væk. Vi giver de unge indtryk af, at det skal være dyrt og eksotisk at rejse ud, men som før nævnt kan det være ganske billigt at få en fed oplevelse. Med fare for, at det her kommer til at virke som en turistbrochure, så vil jeg løfte sløret for, hvordan vores tidligere juleture har været skruet sammen. Så har I lidt inspiration til juleferien:
        
Danmarks helte – Det var en tur, der startede ved min fars onkels grav på Vestre Kirkegård. Han var nemlig modstandsmand og blev skudt  i 1945. Vi besøgte også den lejlighed, hvor tyskerne hentede ham. Derefter tog vi ud på Kastellet og fik en rundvisning, og vi så det flotte monument for Danmarks soldater.
        
Christianshavn – Vi begyndte turen på Rigsarkivet, hvor vi fik lov at se nogle af Christian IV’s optegnelser. Det var interessant også for de to små drenge, vi havde med. Derefter spadserede vi over Knippelsbro og ned til Christiania, hvor vi gik på julemarked, og under frokosten på Bastionen og Løven kunne jeg læse lidt ekstra historie-godter op fra Berlingskes Jørgen Larsens bøger om det gamle København.
        
Da morfar var ung – Det var måske vores allerbedste tur med et besøg på Københavns bymuseum, som havde en udstilling om pigtrådsmusik. Bagefter tog vi en spadseretur i kvarteret mellem Frederiksberg og Vesterbro, hvor min far voksende op, rundede skydebanens fantastiske legeplads og så løb vi på skøjter på Frederiksberg Runddel i snevejr om aftenen. Det kunne ikke blive mere julet.
        
Jeg er aldrig ret meget for at afsløre årets tema, som er nøje tilrettelagt, men hvis I lover ikke at sladre, så er titlen i år: På toppen af København!
        
Jeg kan så varmt anbefale, at ældre generationer deler ud af detaljer fra deres barndom til de yngre, og at man opsøger historien, så unge mennesker lærer, at det ikke bare er uvedkommende levn fra ”gamle dage” men at der rent faktisk var børn og unge præcis som dem med sorger, glæder og udfordringer præcis som deres. Måske en anden indpakning, javel, men ofte oplever jeg, at udviklingen slet ikke går så stærkt, som vi tror. Historien gentager sig.
        
Nåh ja…og så det andet tip: Køb en ekstra side ridsede svær hos slagteren, så har du dobbelt op på flæskesvær juleaften! Se, det er noget, der kan bruges. Glædelig jul.

Har du et spørgsmål til Annette? Skriv til heick@bt.dk.