Varme for tusindvis af kroner suser hver vinter ud af danskernes huse. Med mulighed for tilskud og håndværkerfradrag er det nu, man skal slå til.

Knap 4.000 kr. i besparelse om året. Det kan Tonni Andresen skære af varmeregningen. Blot fire timer tog det ham, at ændre omstændighederne, så han sparer enorme beløb på varmeregningen fremover.

Opret abonnement på PLUS og læs om, hvordan du kan spare et svimlende beløb på din varmeregning, blot ved at investere et par timer heri. Men skynd dig inden vinteren og kulden lige så stille haler ind på dig.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel om boligforbedring: 4 timers arbejde - 4.000 kr. sparet
  • Trin for trin: Sådan foregår en hulmursisolering
  • Tips og tricks: Her er det bedst at isolere
  • Vigtigt at huske ved fradrag og tilskud

 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


 

Knap 4.000 kr. i besparelse om året. Det kan Tonni Andresen skære af varmeregningen. I går fik husejeren fra Brønshøj hulmursisoleret sit hus. Blot fire timer tog det at blæse granulat ind.

»Det er så surt at have en masse håndværkere rendende i flere uger. Så jeg synes, det er intet mindre end fantastisk, at man kan få det hele gjort så hurtigt og nemt af en enkelt mand,« siger Tonni Andresen.

Han har valgt at få hulmursisoleret sit hus fra 1909, da familien har haft problemer med at holde på varmen.

»Jeg vil ikke sige, vi har deciderede kuldebroer, men der har været områder, hvor vi har kunnet mærke kulden i huset. Vi har også haft det sådan, at vi har måttet lukke dørene i huset for at kunne holde på varmen i de rum, vi opholdt os i,« siger han.

Der findes 1.355.648 boliger i Danmark, som er bygget før 1970. Benny Hebsgaard, som er energirådgiver hos energiselskabet NRGi, fortæller, at disse boliger næsten altid vil have behov for at få kigget isoleringen efter. Ifølge ham er efterisolering af hulmur en af de nemmeste og mest effektive veje til en lavere varmeregning. Loftet, vinduer og gulvet er også kernepunkter, hvis man ønsker at isolere sit hus bedst muligt.

Spar 18 pct. på varmeregningen

NRGi har regnet på, hvor meget der er at spare, hvis man hulmursisolerer en bolig med 120 kvadratmeter ydervæg. Ifølge deres beregninger vil man kunne kunne skære 15-18 procent af den årlige varmeregning. I kroner og øre kan det blive til en besparelse helt op imod 4.000 kr. årligt. Energirenovering forbedrer desuden boligens værdi, indeklima og hjælper klimaet ved at udlede mindre CO2.

Oktober er godt i gang, og med efterår og vinter kommer også lavere temperaturer og højere varmeregninger. En af de helt store syndere bag de høje regninger er dårlig isolering, og er ens bolig af ældre dato, er der stor sandsynlighed for, man kan forbedre sin husstands evne til at holde på varmen ved hulmursisolering.

Ny metode gør det nemt

I praksis foregår det ved, at man borer huller i ydermurens fuger og blæser granulat ind i væggene. Granulat er en hvid, vatlignende masse, som er lavet af glas. Jesper Toft fra isoteamet.dk er håndværkeren, som står for at isolere Tonnis hus. Han fortæller, at en komplet hulmursisolering sjældent tager mere end 4-5 timer.

»I gamle dage var man nødt til at fjerne mursten i huset for at kunne sætte isolering ind. Det var dyrt og tidskrævende. Med den nye metode kan vi isolere et helt hus på en halv dag, til en brøkdel af hvad det kostede førhen – og så får kunden også et kønnere resultat, fordi han ikke har én mursten i en anden farve end resten,« siger han og tilføjer, at man allerede 2-3 dage efter isoleringen af sit hus vil kunne mærke en forskel i sit indeklima.

Kikkertoperation

Prisen for at få efterisoleret sin bolig varierer efter dens størrelse, men ligger som regel i omegnen af 6.000-12.000 kroner ifølge Benny Hebs-gaard, energirådgiver for NRGi. For at kunne fastsætte en pris for renoveringen sendes en håndværker ud for at bore små huller i ydermurene og undersøge murenes tilstand med et endoskop. Det hele minder mest af alt om en kikkertoperation.

Uden nogen former for fradrag eller tilskud vil renoveringen derfor være tjent ind i besparelser allerede efter 2-4 år, hvis man tager udgangspunkt i NRGis beregninger. Denne type energirenovering kan man dog få både håndværkerfradrag og energitilskud til.

For Tonni Andresen endte regningen med at lyde på 5.500 kr. efter håndværkerfradrag og energitilskud. Og med en årlig besparelse på 4.000 kr. i varme er renoveringen allerede tjent hjem efter lidt mere end et år.

 

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

 

SÅDAN FOREGÅR EN HULMURSISOLERING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---

HER ER DET BEDST AT ISOLERE

 

Loftet og taget


En efterisolering af ens loft vil være forholdsvis nemt og kunne spare en for helt op til 10 procent i varmeregning om året ifølge Benny Hebsgaard.
Energirådgiveren tilføjer, det også er en god idé at lave et vindstop på loftet. Vinden er nemlig den største synder, når det kommer til energitab.
Et vindstop etableres ved tagfoden og sørger for, at kold luft ikke kan trænge ind og skabe træk og nedkøling af huset.

 

 

Vinduer


En udskiftning af vinduer fra enkeltglas eller termoglas til superlav-energiglas er ifølge energirådgiveren også et kernepunkt, hvis man ønsker en lavere varmeregning.
Det er svært at sige, hvor stor en besparelse der vil være at hente, da det i høj grad afhænger af, hvor mange og hvor store glaspartier man har.
Et skift til superlav-energiglas vil dog ofte resultere i en 5-10 procent lavere varmeregning.

 

 

Gulvet


Gulvisolering kan hurtigt blive en kompliceret og omfangsrig måde at isolere sit hus på. I normale huse uden krybekælder og ventilationssystemer vil man næppe kunne spare mere end ca. 5 procent af sin varmeregning. Bor man derimod på en gård, vil der være en kæmpe besparelse, fordi vindens træk under gulvene vil nedsætte indendørstemperaturerne markant.

 

 

 

--- OOO --- OOO --- OOO ---