Et juletræ pynter så flot i hjemmet, og da sådan et hurtigt kan koste flere hundrede kroner, er det ærgerligt, når det falmer efter få dage indendørs. Der er dog hjælp at hente til at få mest muligt ud af træet.

Det er brancheforeningen Danske Juletræer, som står bag guiden, og ifølge dem kan man få op mod 14 dages levetid eller mere ud af sit juletræ, hvis man behandler det rigtigt.

Før du tager træet indenfor:

Fælder man selv sit juletræ er det vigtigt, man ikke tager det med indenfor med det samme. I stedet bør man lade træet stå udenfor i et par dage, så varmechokket mindskes, og træet kan nå at vænne sig til at være uden rod.

Det skal stå i en spand med vand, efter at have fået skåret 1-2 centimeter af stammen, så det kan suge så meget vand til sig som muligt.

Sørg for, der er vand i spanden hele tiden, og at det ikke fryser til.

Tilsæt gerne en Kodimagnyl, i det vand træet står i. Disse indeholder stoffet acetylsalicylsyre, som gør, at rødgraner, blågraner og omorikaer, får nemmere ved at optage vandet og holder sig friske længere.

Træet bør desuden stå i læ i kolde og fugtige omgivelser. Dette vil minimere fordampningen fra nålene, som vil blive siddende på træet længere.

Vent så længe som muligt med at tage træet juletræet ind, og lad det i øvrigt bare blive i nettet indtil da.

Når træet skal ind:

Træk forsigtigt nettet af træet, før det skal ind.

I frostvejr tager det tit et par timer, før grene og nåle har rettet sig tilbage til deres oprindelige plads - træk ikke i grenene, men lad det 'folde sig ud' af sig selv. Frosne grene knækker let.

Når træet er kommet indendørs:

Stil træet så langt væk fra brændeovne, radiatorer og andre varmekilder som overhovedet muligt.

Juletræer optager meget vand, så brug en juletræsfod med vandbeholder, og hæld vand i den hver dag.