Endelig et hus med nok børneværelser, men så er der en trafikeret vej i baghaven. Lejligheden havde den perfekte adresse, men så var det lavt til loftet. Sommerhuset var i den perfekte afstand, men der mangler et ekstra soveværelse til svigerfar.

Som boligkøber erkender man hurtigt, at man nok kommer til at gå på kompromis med noget. Og hvis man søger bolig - sådan rigtigt søger bolig - er man ret opmærksom på, om der er mange andre, som går efter lige ens drømmehus. Det skriver Boliga.

Så mens du sidder i bilen og tæller, hvor mange der møder op til åbent-hus arrangementet, kan du med fordel huske på, at der altså findes mere end et perfekt hus:

»Selvom man er fuldstændig vild med boligen og næsten ikke kan bære tanken om, at andre løber med den, skal du huske på, at du altid finder noget andet. For medmindre det er noget helt udsøgt og unikt liebhaveri, er der altså mange andre tre-værelseslejligheder og villaer,« siger John Wulff, partner og rådgiver i Købersmægler.dk - et mæglerfirma, der hjælper køberne i boligjagten.

Men selvom der altid dukker en ny bolig op - og den endog kan være til den pris, du rent faktisk har råd til at give uden at give køb på vinterferien, ekstrabilen eller de månedlige middage på byens bedste restauranter - så er det stadig let at lade sig gribe af stemningen, når man gnubber skuldre med ti andre par i rækkehusets lille stue.

Rådet fra John Wulff er dog klart: Hold nu hovedet koldt.

»Det er jo ikke alle til et åbent hus, der er lige interesserede. Så lad være med at stresse over de andre par og gør op med dig selv, hvor meget du rent faktisk vil give for lige præcis den bolig,« siger han og fortsætter:

»Til en auktion kan folk let komme til at byde hinanden op og ende på en pris, man egentlig ikke var interesseret i at give. Det skal du undgå sker ved dit boligkøb,« siger John Wulff.

Købermægleren giver her en række gode råd til dig, der er ved at købe bolig:

Lad dig ikke forføre at fuglekvidder og lysegrønne træer

Lige nu springer træerne ud, og selv i den smalleste solstribe kan man finde en solhungrende dansker. Og hvis man køber noget med en have, skal man have årstidens skønhed in mente:

»Du skal ikke lade dig forføre at forsommeren. For de næste måneder står alt i fuld flor, og meget kan gemme sig bag de lysegrønne træer, fordi man kun tænker på, at man skal ud i skjorteærmer og nyde solen,« siger John Wulff til Boliga.

»Det gør noget med købelysten. Så ser du på en bolig med have, skal du glæde dig over den, men også huske at tjekke, om der for eksempel gemmer sig larm fra en hovedvej bag de store træer.«

Husk, du ikke køber indretningen

Er der indrettet sjældent flot, så husk på, at sælger tager sine møbler med, når du får nøglerne:

»Folk lader sig snyde af andres indretning, og du skal altså ikke lade dig narre af et flot interiør. Så undgå at blive forført af, at de har sat en busk på bordet og bagt fire kanelsnegle. Se på huset i sig selv,« siger John Wulff.

Få professionelle på din side

Sælger har sin mægler, så sørg for at hav samme kort på hånden og få en rådgiver:

»Det er helt legalt at forelske sig i en bolig, men lad din rådgiver være fornuftens stemme. For du tænker måske ikke "sikke et flot regnskab", men derimod på, at der er et godt lys, og så kan det være en fordel at have en, der kan pejle dig uden om de dårlige handler,« siger John Wulff.

Der er flere fisk i vandet

Eller i tilfældet for boligmarkedet: der er flere parcelhuse i postnummeret.

»Der kommer altid noget bedre. Det skal du både tænke på, når du har budt tre gange uden at få et hus, og når du tøver med at træffe beslutningen. For der bliver ved med at dukke nye huse op på markedet, og på et tidspunkt rammer du den rigtige,« siger John Wulff.

Sæt prisen inden forhandling - og hold dig til den

Inden du begynder at byde, skal du gøre op med dig selv, hvor meget du er villig til at betale. Du skal altså ikke lade dig stresse til at byde mere, end du synes boligen er værd for dig:

»Du skal tænke "juhuu" og ikke "puha", hvis du får opkaldet om, at boligen er din. Man kan være tilbøjelig til at strække sig lidt for langt, men lad være. Du skal ikke byde så meget, at du får ondt i maven over prisen,« siger John Wulff.

Fald ikke for mæglerens smarte bemærkninger

Mægleren spiller på sælgers hold, og derfor vil de forsøge at presse dig til at købe så dyrt som muligt. Får du meldingen, at der er mange andre, der er lige ved at købe, så slå koldt vand i blodet:

»Der er muligvis flere interesserede, og nogen gange er det selvfølgelig også sandt, at de andre er lige ved at købe. Men sørg for at bevare roen, og lad være med at lade dig påvirke, for mægleren er ansat af sælger til at få en handel hjem,« siger John Wulff.

En anden klassisk-mæglerbemærkning er, at man godt lige kan byde 50.000 kr. ekstra, for det betyder jo ikke så meget over mange år, når lånene er så billige:

»Du skal ikke hoppe på den bemærkning og lade dig presse. For hvorfor skulle de 50.000 kr. betyde mindre for dig end for sælger?,« siger John Wulff.

»Og faktisk kan bare 100.000 ekstra bliver dyrt, hvis du kun bor i boligen i for eksempel syv år, og du skal udregne den årlige forskel på selv "mindre" beløb.«