I dag kommer det nye 30-årige realkreditlån med en rekordlav rente på 1,5 procent på markedet. Men der kan være gode grunde til at tænke sig grundigt om, før man vælger at optage det nye lån. Det forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Det er rigtig, at vi åbner for det, så vi i dag for første gang nogensinde kan give vores kunder et lånetilbud med en fast rente på 1,5 procent i 30 år. Men vi er ikke der, hvor vi anbefaler, at man optager det nye lån. Det skyldes, at kursen på 2-procentslånet stadig er under 100, så i første omgang anbefaler vi dét lån,« siger cheføkonomen.

Anbefalingen skyldes, at 1,5-procentslånet trods den lave rente ikke nødvendigvis den billigste løsning for boligejerne. Det er fordi, kursen på det 30-årige realkreditlån med en fast rente på 2 procent er væsentligt bedre end kursen på det 30-årige lån med en fast rente på 1,5 procent.

Kursen har betydning for, hvor stor restgælden på lånet er. Jo tættere kursen er på 100, desto lavere bliver restgælden. Med en kurs tæt på kurs 100 vil det 30-årige lån med en fast rente på 2 procent sikre kunderne en lavere restgæld i forhold til det 30-årige lån med en rente på 1,5 procent, hvor kursen er omkring kurs 96.

»Kursen på 2-procentslånet er bedre, hvilket betyder, at man får en lavere restgæld på lånet end, hvis man valgte et 1,5-procentslånet. På 2-procentslånet vil man betale en lidt højere rente af en mindre restgæld, og på 1,5-procents lånet vil man betale en lidt lavere rente på en højre restgæld. Så i virkelighedens verden er der ikke den store forskel i ydelsen på lånet, forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

En anden årsag til, at realkreditinstitutterne for nuværende fastholder anbefalingen af det fastforrentede 2-procentslån er, at der på det 30-årige lån med en rente på 1,5 procent er risiko for indlåsning. Det sker, når få investorer opkøber obligationerne i en låneserie.

På den måde låses boligejerne, fordi investorerne kan holde på obligationerne og presse kursen højere op. Det forhindrer boligejerne i at konvertere lånet til et lån med en højere rente og på den måde skære noget af restgælden.

»Der er ikke længere risiko for indlåsning på 2-procentslånet, og det er også en af grundene til, at vi fortsat anbefaler det lån,« forklarer Realkredit Danmarks cheføkonom.

Hvis kursen på 1,5-procentslånet bliver bedre, vil realkreditinstitutternes anbefaling sandsynligvis ændre sig, så det netop er det 30-årige lån med det faste rente på 1,5 procent, ku nderne vil få anbefalet at vælge.