Den enes død, den andens brød.

4.493 ejendomme røg på tvangsauktion i 2013, og mens sælgerne i mange tilfælde kom ud med et gevaldigt underskud, kunne køberne til gengæld glæde sig over at have fået en billig bolig.

En ny analyse fra tvangsauktionsportalen itvang.dk viser, at de huse og lejligheder, der røg under hammeren i 2013, blev handlet henholdsvis 36 procent og 28 procent under den offentlige vurdering.

Den største forskel opnåede man i fogedretterne i Region Sjælland, hvor differencen mellem vurdering og auktionspris lå på 47 procent, mens Region Hovedstadens købere betalte 20 procent mindre end den offentlige vurdering.

På markedet for lejligheder var differencen blot minus 15 procent i hovedstadsregionen, mens snittet i Region Sjælland lå på minus 47 procent.

Det skriver Boliga.dk.

Få hjælp

Selvom der kan være mange penge at spare ved at købe på tvangsauktion, er det dog en god idé at alliere sig med fagfolk, inden man kaster sig ud i et bud, fortæller adm. direktør Frederik Rovsing fra itvang.dk.

- Når man køber en bolig på tvangsauktion, kan man ikke få lavet en tilstandsrapport, ligesom køberne ikke bliver tilbudt at tegne ejerskifteforsikring. Derfor er det vigtigt at få fat på en byggesagkyndig, der kan gennemgå ejendommen, og en advokat, som kan gennemlæse handlens dokumenter. Så bliver det et mere sikkert køb, siger Frederik Rovsing.

Sammenligner man 2013 med 2012, er der ikke den store forskel på den besparelse, som køberne har opnået på tvangsauktionerne.

På markedet for villaer blev boligerne både i 2012 og 2013 handlet 36 procent under vurderingen, mens tallet på lejlighedsmarkedet steg fra 25 til 28 procent.

Samlet set faldt antallet af tvangsauktioner ifølge Boliga med 12,5 procent fra 2012 til 2013. Region Sjælland stod for det største antal med 1.398 tvangsauktioner.

I øjeblikket er der begæret lige under 400 tvangsauktioner. Se dem her.