Det er allersidste udkald, hvis du endnu ikke har besluttet, om du skal lægge dit boliglån om

Fristen for at få ny rente udløber fredag 31. oktober for tusindvis af boligejere. Det gælder både dem med flekslån og fast rente. Rigtig mange har allerede besluttet sig. Fredag morgen var der i alle realkreditinstitutterne blevet opsagt fastforrentede lån for 44,1 mia. kr. - svarende til godt 44.000 boligejere, da et gennemsnitligt lån er på omkring 1 mio. kr. Det oplyser Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom  i Nordea, der tegner sig for de 8,2 mia. kr. Men en del venter til sidste øjeblik.

- Ofte ser vi, at det eksploderer i den sidste uge op til sådan en konvertering. Det er meget almindeligt, at 30-40 pct. først kommer på banen der.  Mandag  var der omlagt lån for 31, 2 mia. kr., og vi bliver ikke forbløffet, hvis vi kommer op på 50 mia. kr., siger hun.

I så fald bliver det meget tæt på den store konverteringsbølge, der var i første kvartal 2012, da de første 3,5 pct.-lån kom på gaden. Nu kan boligejerne få fastforrentede 30-årige lån til bare 2,5 pct.

Gylden mulighed for dem med 4 pct.-lån
- Det er boligejere med 4 pct. lån, der for alvor har fået muligheden nu. Lidt overraskende ser vi også en del 3,5 pct. lån, der vælger at konvertere. De skal bare være opmærksomme på, at der går lidt længere tid, før det er en god ide, siger Lise Nytoft Bergmann.

Har man en forventning om, at renten bliver på det nuværende niveau i længere tid, eller har man en kort tidshorisont, så bør man ikke omlægge et 3,5 pct.-lån, påpeger hun. Boligøkonomen anbefaler dem, ikke allerede har haft et møde med en rådgiver, at slå koldt vand i blodet.

- En omlægning kræver god rådgivning. Kan man ikke nå at få det, så skal man overveje, om man ikke er bedre stillet ved at vente til næste opsigelsesfrist, der falder ultimo januar, siger hun.

Flekslånere har travlt
Mere presserende er det for de flekslånere, der skal have ny rente per 1. januar - og endnu ikke har besluttet, om de vil ændre frekvensen på deres lån.

- Så er det nu, de skal reagere. For sidder man med et F1-lån i dag, går der er år, ført man har mulighed for at ændre på frekvensen igen.

Til de mange F1-lånere har Lise Nytoft Bergmann en klar anbefaling - skift til F3, medmindre du skal sælge boligen i nærmeste fremtid.

- Ved sidste auktion landede F3-renten lavere end F1. Samtidig skal man have de højere bidragssatser på F1-lån med i betragtning, hvilket gør det billigere at vælge et F3-lån, siger hun.

Hvor mange der har valgt at skifte det etårige flekslån lån ud, må hun ikke oplyse, men 'der er en pæn interesse for både at skifte til F3 og F5'.

BT har samlet tre guides, der kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg - hvad enten du går efter den laveste ydelser her og nu eller gerne vil binde renten fast de næste 10, 20 eller 30 år på et historisk lavt niveau:

Rentefest: Vælg det rigtige boliglån
Guide: Spar en formue på det nye superlån
Historisk billigt: Få fast rente til kun 1 pct.