Politikerne forhandler til efteråret om boligejernes fremtid, og det kan få store konsekvenser for skatten på din ejendom.

Millioner af danske boligejere kan se frem til at få ændret deres boligskat, når regeringen til efteråret planlægger at skifte det forkætrede ejendomsvurderingssystem ud med et helt nyt.

Hele 2,2 millioner danskere bor i fast ejendom, og en stor del af dem har fejlagtigt betalt for meget eller for lidt i boligskat. Til efteråret vil politikerne på Christiansborg forsøge at tage et endeligt opgør med det system, der de senere år har betydet, at værdien af danskernes boliger er blevet fejlvurderet. Men det kan blive mere end svært at få et system, der virker, vurderer boligøkonom.

»Mange boligejere sidder tilbage med angst og usikkerhed over, hvad der skal ske. Men jeg tvivler på, at det bliver så meget bedre. Man burde acceptere, at man aldrig kommer til at vurdere boligernes værdi fuldstændig præcist med det nuværende system,« siger Curt Liliegren, boligøkonom og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter.

Voldsom kritik af systemet

Hvor meget danskerne skal betale i boligskat, afgøres af de såkaldte ejendomsvurderinger, der sidst blev foretaget i 2011. Rigsrevisionen rettede i 2013 en sønderlemmende kritik mod Skat og det nuværende vurderingssystem. Ved den lejlighed anslog de, at hele tre ud af fire ejerboliger var vurderet forkert. Det var ventet, at et nyt system skulle være klar fra 2017, men nu kan et nyt system først få indvirkning fra 2019, hvis politikerne på Christiansborg vel at mærke bliver enige til efteråret.

Imens sidder tusindvis af danske familier tilbage i deres boliger og frygter, de må gå fra hus og hjem. Selvom politikerne vil forsøge at lave en robust løsning, er det stort set umuligt at lave et system, der ikke begår fejl, vurderer Curt Liliegren.

»Det kan godt være, man kan indrette et system, der kan give en nogenlunde præcis vurdering af de homogene parcelhuse, men det bliver umuligt at indføre et system, der er i stand til at vurdere de atypiske boliger. Det gælder boliger, der er atypiske i forhold til beliggenhed, eller boliger, der er blevet ombygget,« siger han.

Flere løsninger

Ifølge Curt Liliegren kan en løsning på udfordringerne være at droppe grundskylden og hæve ejendomsværdiskatten, men omvendt vil det gå ud over boligejere i Danmarks yderområder og folk, der sidder i ejerlejligheder. Ved en sådan manøvre risikerer de at skulle betale mere i ejendomsværdiskat. Men måske kan en mere gennemgribende ordning være på vej. En række af Folketingets partier har nemlig allerede meldt ud, at de til efteråret også er villige til at diskutere, hvordan fremtidens boligbeskatning skal indrettes. Partiernes bud kan få vidtrækkende konsekvenser for danskerne. Blandt andet foreslår de stigende boligskatter og skat på gevinster ved salg af boliger.

Parcelhusejernes Landsforening håber blot, at det skandaleombruste vurderingssystem får dødsstødet.

»Jeg håber, man nedlægger vurderingssystemet. Vi mener, at beskatning af ejendomsværdien er en forældet ordning. Formueskatten er afskaffet i Danmark, men den findes stadig på parcelhuse, og det synes vi er forkert,« siger Allan Malskær, landsformand for Parcelhusejernes Landsforening.